Sport 25.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Vincekov pohod Bundeka

Planinarsko društvo Bundek iz Murskog Središća odavna je u svom radu prešlo granice Međimurja i Hrvatske, a svjedočanstvo tome je još jedan uspjeli Vincekov pohod koji su organizirali minule nedjelje. Na startu u Toplicama Sveti Martin prijavilo se 2.700 sudionika, a organizator procjenjuje da je uz njih bilo oko tristo djece koja ne plaćaju kotizaciju, pa je brojka Vincekovih pobornika zaključena na 3.000. Ipak, treba ovoj brojci dodati stotine sudionika koji su se usput pridružili dugoj povorci koja je hodala svetomartinskim i selničkim brdima i vinogradima.
Došli su planinari iz cijele Hrvatske. S riječkog područja, iz Zagreba, Samobora, Karlovca, Varaždina, mađarskog Zalakarosa, Lentija, iz slovenske Lendave, Maribora... Iako su se najavili i pohodnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije, u posljednji su trenutak otkazali, no, već je i sama prijava svjedočanstvo da je Bundekov pohod poznat i popularan među planinarima.
Prva stanica nakon pokreta iz Toplica bila je vinska kuća obitelji Goričanec u Gradiščaku gdje su se planinari kratko odmorili uz glazbu i okrepu. Na drugoj stanici u Kapelščaku, već tradicionalno, održana je ceremonija prve rezidbe vinove loze koju sudionici pohoda uvijek rado prate i bilježe kamerama i fotoaparatima. U vinskoj kući Bohnec tu su ceremoniju vodili Dragutin Kočila, Ivan Kolac i Ivan Trojnar.
I na stanici koja je bila sljedeća svaki je put veselo. U vinogradu kod obitelji Mezga sudionici Vincekovog pohoda dočekani su uz glazbu, vino, kuhano vino i čaj te klipiće. Ples je bio neminovan, isto kao i obnavljanje energije jer je pred Vincekovim šetačima bila najduža dionica koju je trebalo prijeći. Iduća stanica, ujedno i cilj, bila je sportska dvorana Osnovne škole Mursko Središće u kojoj se tradicionalno svim sudionicima poslužuje grah.
Na koncu, predsjednica PD-a Bundek Sonja Vršić ne skriva radost uspješnim okončanjem pohoda koji iziskuje puno energije i dobru kontrolu nad svim događanjima jer veliki broj sudionika to i iziskuje.
- Drago nam je što nam se ove godine pridružilo puno domaćih ljudi, kako na startu, tako i kasnije, tijekom samog pohoda. To nas posebno raduje. Veliki je odaziv ljudi, pogotovo onih s područja Zagreba, a prvi su nam put došli i naši prijatelji planinari iz Karlovca. Zagrepčani su rano ujutro išli na referendum i odmah se potom uputili prema nama, pa su ispunili obje nedjeljne “dužnosti”. Sve kolege iz Društva koje su sudjelovale u organizaciji i provedbi Vincekovog pohoda uložile su puno energije da sve bude kako treba i na tome im zahvaljujem - ističe S. Vršić.
Dojmovi
Marion Pavlović iz Zagreba već je treći put na Vincekovom pohodu Bundeka, a za list Međimurje potvrdila je da organizator uvijek ispuni njezina očekivanja, zbog čega je povela i prijateljice i članove obitelji.
- Sad sam po drugi put na Vincekovom pohodu kod vas, s tim da prije nisam bila planinar. Nakon pohoda sam postala. Sa svojim sam društvom zapravo već tri dana u pohodu - rekla nam je uz osmijeh Vera Sakač iz Ludbrega.
Iz Planinarskog društva Ravna Gora Varaždin sa svojim je prijateljima planinarima došla Vesna Jurec.
- Nikada nismo bili na ovom pohodu, ali Međimurci puno dolaze k nama na Ivanščicu i Ravnu Goru, pa uzvraćamo posjet. Uvjereni smo da će biti lijepo i dobro je da vrijeme služi.
- Planinar sam i redovito idem na pohode, a na ovom Vincekovom pohodu sam po četvrti put, kaže Miroslav Špoljarić iz Donjeg Kučana čiji nam je prijatelj Zlatko Bokor potvrdio da je došao po peti put.
Predsjednik čakovečke podružnice PD-a Bundek Bojan Barić bio je jedan od domaćina.
- Svake godine sam na Vincekovom pohodu i svake godine imam goste. Danas su to članovi Ronilačkog društva Drava iz Varaždina s kojima ću biti tijekom cijelog pohoda i ujedno biti na dispoziciji za pomoć kolegama iz Društva koji izuzetno dobro rade ovaj posao - rekao nam je B. Barić.
Iz Karlovca su po prvi put na Vincekov pohod u Međimurje došli planinari iz društva Dubovac.
- Ovdje sam s 43 planinara i izuzetno smo radosni što smo došli. Krenuli smo rano ujutro, stali usput na čuvenom Mohokosu i mogu vam reći da imate prekrasan krajolik ovdje u Međimurju. Članovi Bundeka su dobri domaćini, vidim da je sve pomno organizirano i točno se zna tko što radi. Čestitam, jako lijepo - rekao je za list Međimurje Krešimir Pajdić iz PD-a Dubovac Karlovac. (A. Ličanin)

Izvor: 2961