Sport 16.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

VLADIMIRA FABIĆ-ČABA: "Postao sam nogometni 'zločinac'"

Bilo bi smiješno, da nije istinito. Znam da nije afirmativno za međimurski nogomet, zbog čega je autora ovog priloga, a glede sličnog slučaja „zašpotao“ njegov čelni čovjek. Ali stvarnost je takva da zavređuje pozornost naše nogometne javnosti, a da stvar bude još gora (čitaj: smješnija) odnosi se to na nogometne veterane koji nogomet igraju rekreativno, kako sami kažu, koliko im snaga dozvoljava. A onda kruta administracija, odnosno sudačko neznanje čine svoje.
Uvod smo trebali spomenuti radi revoltiranog Vladimira Fabića-Čabe (44), igrača veteranskog sastava NK Vidovčan Donji Vidovec, koji ovih dana, kada veterani igraju ubrzano ponedjeljak - četvrtak, tužno stoji kraj ograde igrališta pitajući se što je on to Bogu zgriješio da ga je povjerenik za natjecanje kaznio mandatnom kaznom od mjesec dana neigranja s obrazloženjem u službenom glasilu MNS-a “Gol” kako je bio isključen na utakmici 3. kola veteranske nogometne lige-istok koju je Vidovčan igrao u Donjem Vidovcu protiv čakovečke Sloge. Konstruktori njegove kazne su neznanje glavnog suca utakmice Ivana Vlaheka iz Čukovca i lakomost za bodovima čakovečkih nogometaša koji su u Donjem Vidovcu izgubili rezultatom 7:4. Njihov revolt i želja za žalbom, osvetom, time su valjda veći jer su već u 5. minuti utakmice vodili 3:0.
Gdje i što je pogriješio “kažnjenik”?
- Pod poluvremenom utakmice sam u civilu, obuven u natikače, igračima na igralište donio osvježenje. Naš golman i kapetan Zvonko Pišpek je hitno trebao na put, a da nebi utakmicu nastavili s 10 igrača zamolio me je da ga zamijenim na vratima što smo uredno prijavili sucu Vlaheku. Nijednom riječju, jer je popunjavao zapisnik utakmice, mi nije rekao kako ne mogu nastupiti jer moji osobni podaci nisu unijeti u službeni dokument, odnosno zapisnik utakmice, a što je kao sudac-delegat bio dužan učiniti. Ne amnestiram od odgovornosti i naše čelništvo za takav propust, objasnio je Fabić.
- Poslije susreta, čovjek koji je Vlaheku na terenu bio „desna ruka“ i kojeg se je jedino na terenu i čulo, izvjesni gospodin Blažeka stariji najavio je glede moga nastupa žalbu, tražio moju sportsku knjižnicu od suca Vlaheka za što se ovaj rekao kako neće nikome podastrijeti tražene podatke, konačno to su se trebali dogovoriti rukovodeći klupski ljudi, a ne Blažeka-Vlahek. Epilog je znan, revoltirano će Fabić. Boli ga što se njegovo ime u nogometnim vodama, glede visine kazne, spominje kao najvećeg „zločinca“ jer dobiti kaznu od mjesec dana zabrane igranja (temeljem članka 75. DP, op.a.) nije mala stvar, praktički glede ubrzanog igranja lige prvenstvo je za njega završeno, rekreacija okončana, a što je starijim nogometašima glavni cilj.
- Nažalost, onima koji se kao „pijani drže plota“, to je najmanje važno, oni su svoj posao obavili bez imalo grižnje savjesti, dodaje Fabić.
Zvonko Pišpek, golmanska nogometna legenda i ugledni sportaš te kapetan sportskog kolektiva koji slovi kao jedan od uglednijih u Međimurskom nogometnom savezu, kaže kako nema smisla jadikovati, pisati dopise, pisma, apele jer je to i onako pucanj u prazno. Dodao je kako će nastojati da se nešto slično ne ponovi, a o greškama službujućih neka vode računa njihovi odgovorni. Pita „sportaše“ iz NK Sloga je li sada, pogotovo gospodina Blažeku, njihova taština zadovoljena jer ipak su susret dobili rezultatom 3:0, a Vidovčanu je još oduzet i 1 bod. Ističe kako je cilj nogometnih veterana u fer i korektnom natjecanju prije svega održati njihovo ranije stečeno prijateljstvo, a potom održati osobno zdravlje koje im omogućava ovaj sport.
- Lupati po nama, ne nas uvažavati ne vodi prema dobrom, a tome smo kao momčad i pojedinci izloženi. Vjerujte, gdje god se krećem ljudi se smiju nama, jer smo ispali naivci i to samo zato jer smo do sada svim protivnicima ugađali, išli im na ruke, gajili fer i korektne odnose. Bit ćemo takvi i prema Međimurskom nogometnom savezu, NK Slogi i sucu Ivanu Vlaheku, borit ćemo se za pravdu i istinu makar ovako preko medija jer držimo da je to efikasnije, poručuje Pišpek.
Mladen Grubić

Izvor: 2890