Sport 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Ž. KAVRAN: Tjeraju nam djecu iz dvorana!

Sudskim tužbama Grad Čakovec i Županija, odnosno škole u njihovom vlasništvu, tjeraju nam djecu iz dvorana!!

Da su teška gospodarska vremena nije nikakva novost. Netko će reći da globalna kriza prestaje negdje oko Mure, a najdalje iza Alpa. U cijeloj priči to nije osnovni problem. Za RK MKA*IPC stigli su vrlo teški dani. Pogotovo za one najmlađe uzraste, za djecu koja bi trebala naslijediti igrače koji sada krče put prema vrhu hrvatske Premijer lige. Država je u teškoj financijskoj situaciji, a gospodarstvo u još težoj. Novaca jednostavno nema.
Predsjednik kluba Željko Kavran teško gubi živce i godinama pronalazi izlaze iz, za neke, nemogućih situacija. Zajedno s klubom i više je no uspješno pregrmio sve turbulencije oko promjena na vrhu HRS-a, a koliko-toliko uspješno su riješeni i problemi koji su nastali odustajanjem godinama glavnog pokrovitelja kluba. Ali, sada je voda došla do grla.
- Ne samo do grla. Stjerani smo u situaciju iz koje ćemo se bez pomoći Grada i Županije teško, praktično nemoguće izvući. Uopće nije stvar o prvoj momčadi ili o nekim nagradama za igrače, već je u pitanju cijeli omladinski pogon, koji je jedinstven u cijeloj regiji, počeo je priču Željko Kavran.
• U sportu se sredstva obično traže upravo za (polu)profesionalan pogon. Zašto govorite o omladinskom pogonu?
- Zbog toga što smo došli u situaciju u kojoj djeca neće imati više gdje trenirati. Rukomet je dvoranski sport, mi svoju rukometnu dvoranu nemamo i kamo god otišli smo podstanari. A podstanarstvo se plaća. Sada smo došli u situaciju da ga više ne možemo plaćati. Štoviše, prijeti nam se sudom, blokadom računa i ne znam čime sve ne. A sve to vodi u obustavljanje omladinskog pogona, koji ima čak šest momčadi u različitim uzrastima i okuplja oko 150 djece!
SAT TRENINGA U TROŠNOJ DVORANI: 240 KUNA!?
Može li malo konkretnije. Tko vam prijeti sudom i tko vam želi blokirati račun?
- Zbog nepodmirenih obaveza zabranjeni su nam treninzi u dvorani Više učiteljske škole i u dvorani II. osnovne škole. Opomenu pred tužbu dobili smo i od Graditeljske škole. Cijena sata u trošnoj i dimenzijama za rukomet nedostatnoj dvorani Više učiteljske škole je 240 kuna. Cijena sata u novoj dvorani II. osnovne je 105 kuna. Već ta usporedba nam govori o potpuno krivo postavljenim relacijama. U tim dvoranama treniraju isključivo naša djeca. Troškove treninga godinama je podmirivao klub, ali sada više ne ide. Taj omladinski pogon, ne zaboravimo da se svi natječu i u raznim ligaškim natjecanjima, stoji godišnje oko 100.000 eura. To je brojka koju klub, bez pomoći šire zajednice, ne može financirati.
Zar nema pomoći od Grada i Županije?
- Na žalost, nema. Ako nešto i stigne, to su samo mrvice, daleko od dogovorenog. Dvorane VUŠ-a i II. osnovne su u vlasništvu Grada, dok GOC pripada Županiji. Zar nije logično da nam Grad i Županija pomognu u radu s mladima? Mi ne tražimo pomoć za prvu momčad, već za djecu koja vole ovaj lijepi sport. Strahovito boli činjenica da nogometni klub ima na korištenje stadion s rasvjetom, svlačionice, pomoćni teren, urede i svu infrastrukturu koja im je potrebna, a mi nemamo ništa. Sve troškove nogometne infrastrukture pokriva Grad, a nama ostaju sudske tužbe za neplaćene najmove. Doista ne znam zbog čega takav nesrazmjer u financiranju pojedinih sportova? Imamo jednu prostoriju u sklopu GOC-a i nju moramo plaćati 1.000 kuna mjesečno. Pa zar Županija ne može na sebe preuzeti taj trošak?
Očito, situacija je sve, samo ne jednostavna. Što namjeravate učiniti?
- Uputili smo dopise na Grad i Županiju, na vodeće ljude, objasnili smo im cijelu situaciju i predočili dugovanja za neplaćene najamnine. Još jednom ih molimo za pomoć, jer u suprotnosti bit ćemo prisiljeni raspustiti omladinske pogone, što bi bila nesaglediva šteta. Krajnje je vrijeme da se Grad i Županija izjasne žele li rukometne škole i mlade rukometaše ili ne. Sigurno je da ovako dalje ne ide, završio je ogorčeno Željko Kavran.
Josip Freiler

Izvor: 2863