Sport 15.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Za sport odobreno tek 1,300.000 kuna

Održana je 30. sjednica Izvršnog odbora Zajednice sportova Međimurja, prva u 2012. godini na kojoj je raspravljano o nizu aktualnih pitanja vezanih za sport, a svi su zaključci donijeti jednoglasno. Šteta da sjednici nisu, iako su uredno pozvani, prisustvovali odgovorni iz Županije, jer se najveći dio rasprave vodio o financijskoj problematici. Što se tiče najave ostavke članova Izvršnog i Nadzornog odbora zbog toga što iz županijskog proračuna nisu Zajednici dostavljena odobrena sredstva (od 800.000 odobrenih, dostavljeno cca. 760.000 kuna), zaključeno je da se ostavke povuku jer u lipnju slijedi izborna Skupština Zajednice, istovremeno je članovima Izvršnog i Nadzornog odbora, obzirom da su svi amateri, ostavljeno da sami odluče o svom daljnjem radu, istovremeno pak i da se uskrati mogućnost veselja nekim zlobnicima kojima bi ostavke u ovom teškom trenutku odgovarale. Do izborne Skupštine treba ustrajati u radu i borbi za bolju sportsku budućnost, nekad bi u ovoj teškoj situaciji odgovornima u sportu dobro došla i po koja riječ ohrabrenja onih koji odlučuju o financijama, ne da se izbjegava razgovor i pesimistički razmišlja.
Na sjednici je prihvaćen prijedlog financijskog plana Zajednice za 2012. godinu. Prema traženju odgovornih u Županiji dostavljen im je u detalje obrazložen plan javnih potreba u sportu za tekuću godinu u iznosu od cca 3.200.000 kuna, županijskim proračunom odobreno je 1.300.000 kuna, a taj je iznos financijskim planom Zajednice podijeljen tako da se za financiranje sport djece i mladih dijeli 670.000 kuna, za natjecateljski sport 412.500 kuna, a za financiranje zajedničkih potreba u sportu 217.000 kuna, sve po postojećim kriterijima. To je ukupno 1.480.000 kuna, 180.000 kuna više od sredstava odobrenih županijskim proračunom namaknut će se od HOO-a prema posebnim programima pojedinih sportova. Istodobno je sačinjen po istom principu “rezervni plan” na iznos od 1.500.000 kuna, riječ je od 200.000 kuna većem iznosu koji će se eventualno osigurati rebalansom kako je to obećao međimurski župan. No kako sada stvari stoje biti će teško osigurati i prvotno odobreni iznos jer je na račun Zajednice umjesto 216.666 kuna koliko im po planu pripada, dostavljen tek iznos od 25.000 kuna. Uz obećanje da će se do kraja mjeseca to regulirati.
Odlukom IO-a svečanost proglašenja najboljih sportaša i ekipa za 2011. godinu i dodjela najviših županijskih sportskih priznanja Franjo Punčec održat će se 7. ožujka. Sve pristigle prijedloge razmatrat će posebno formirana komisija (Bojan Ružić, Mato Kljajić i Dražen Korent), a konačno rješenje donijet će se na sjednici Izvršnog odbora. Na svečanosti će se obilježiti i 50. godišnjica osnivanja Saveza za fizičku kulturu općine Čakovec osnovan 1962. godine - preteče današnje Zajednice sportova.
Za kraj još jedan interesantan podatak. Sekcija sportskih novinara Međimurja na sjednicama svog IO-a i Skupštine riješila je od Zajednice sportova zatražiti njihovo ponovno uključenje u akciju izbora najboljih sportaša i momčadi Međimurja. U Zajednici su to bili voljni prihvatiti, nisu međutim mogli jer od Sekcije sportskih novinara nije stigao takav prijedlog (?!). Kao ni drugi prijedlog da Zajednica još jednom organizira posebnu sjednicu oko teškog stanja međimurskog sporta.
Josip Freiler

NOSITELJI KVALITETE
Uz financijski plan prihvaćena je u cijelosti lista nosioca kvalitete pojedinih sportova koji će se financirati iz stavke natjecateljski sport, a na prijedlog županijskih strukovnih saveza i klubova koji nemaju te saveze. To znači za atletiku - Atletski klub Nedelišće, badminton - Badmintonski klub Međimurje, gimnastiku - GK Marijan Zadravec Macan, karate - Karate klub Međimurje (za mlade Karate klub Nedelišće), košarku - KK Međimurje, kuglanje - Kuglački klub Željezničar, nogomet - NK Međimurje (za mlade NŠ Međimurje-Čakovec), odbojku - OK Centrometal, rukomet - RK Međimurje, stolni tenis - STK Šenkovec, streličarstvo - SK Katarina Zrinska, streljaštvo - SD Zelenbor, sportski ribolov - ŠRD Klen, šah - ŠK Stridon (za mlade ŠK Mihovljan), tenis - TK Franjo Punčec, spidvej - SK Unija i plivanje - ČPK. (j.f.)

Izvor: 2964