Sport 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Otkaz za uspjeh!?

ZAŠTO JE MARIO KOVAČEVIĆ DOBIO OTKAZ U NK "ČAKOVCU"?

Samo sedam dana nakon uspješne polusezone četvrtoligaša NK “Čakovca”, sastao se Izvršni odbor i donio odluku (5:2) o uskraćivanju povjerenja treneru seniora Mariju Kovačeviću. Nisu ga pozvali na sjednicu IO-a niti su tražili njegovo izvješće za proteklu polusezonu. Očito su argumenti predsjedavajućeg bili usmjereni na sljedeće razloge ovoga otkaza: 1. postignuti rezultat nije ostvaren kako se to očekivalo, 2. igrači su počeli otkazivati poslušnost treneru, 3. trener ne surađuje dobro s upravom i 4. trener ne postavlja u igru pojačanja koja su dovedena pred kraj polusezone. Bilo je tu još nekih prepričavanja što je više ličilo na sajam nego na jednu ozbiljnu sjednicu.
Kao predstavnik NK “Čakovca” bio sam nazočan na 11 utakmica. Pod vodstvom trenera Kovačevića ostvarli smo 90% bodova što nas svrstava u najuspješniju ekipu naše županije! Niti jedna ekipa u drugim županijama nije osvojila sve bodove. Samo jedan bod iza vodećeg Ludbrega nije nepremostiva prepreka za osvajanje prvog mjesta. Na utakmici u Gojancu doživjeli smo jedini poraz za koji nema opravdanja. Povreda Čonkaša i nerealizirani ziceri bili su kazna za ovaj poraz. Na utakmici protiv Podravine u Čakovcu također nas je napustila sreća u relizaciji stvorenih šansi i neiskustvo mladog Bakse kod učinjenog prekršaja za kazneni udarac čime smo izgubili dva boda. Bilo je još nekih utakmica gdje su se teško ostvarile pobjede, ali i utakmica kojima su prikazane sve čari ovog sporta, puno pogodaka, lijepih proigravanja u čemu je veliki udio trenera Kovačevića. Odnos trenera i igrača bio je uvijek tolerantan i bez nesuglasica. Igrači nikad nisu iskorištavali dobrotu trenera i nikad nisam stekao saznanja da su mu počeli otkazivati poslušnost.
Suradnja trenera s upravom može se definirati kao upit. S kojom upravom? Ta ista uprava se treba zapitati kako su surađivali s trenerom. Svojim uskraćivanjem obaveza samo su treneru otežali rad i poslušnost igrača. Osobno nisam doživio da mu je netko od članova nove uprave čestitao po završetku utakmice već naprotiv, samo riječi pokude i nezadovoljstva. Zašto trener nije postavljao igrače koji su dovedeni kao pojačanja može se doznati iz njegovih riječi:
- Radio sam po svome i nisam dozvolio da mi se netko miješa u moj posao. Igrali su igrači koji su svojim radom kroz pripremni period, i u tijeku natjecanja svojim znanjem, zalaganjem i borbenošću zaslužili da igraju u prvoj postavi.
Žalosno je da tako uspješan trener, prava ljudska duša po dobroti, Mario Kovačević, bude jednostavno odbačen i bez prava na samoobranu istjeran iz kluba. Svoje je odradio pošteno u NK “Međimurju”, sada u NK “Čakovcu”. Gdje su neispunjene obaveze prema njemu? Očito se netko treba upitati koga mi to štitimo, a koga blatimo!!
Željko Štefanac

Izvor: 2851