Sport 21.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Zašto u Kotoribi sportaši ne smiju u sportsku dvoranu?!

Kotoriba je prošle godine dobila novu lijepu dvoranu, ali sve sportske udruge nesmiju je koristiti jer im ravnateljica osnovne škole Snježana Matoš ne dozvoljava ulazak! Došli smo do zanimljivih podataka što se cijelog slučaja tiče. Najviše su zakinuti košarkaši Kotoribe kojima su natjecanja već počela a ne mogu igrati u svojoj dvorani.
Općina Kotoriba (a ne škola) plaća godišnje oko 400.000 kn kredita za sportsku dvoranu, samo košarkaši su platili 11.000 kn za tri mjeseca 2009. godine. Već mjesec i pol mlađi kadeti i seniori KK “Kotoriba” redovito treniraju na otvorenom, na vanjskom terenu kraj dvorane, pod vedrim nebom, čak i po kiši, a valjda su i jedini klub u Hrvatskoj koji ima novu dvoranu a u nju im je zabranjen ulazak! KK “Kotoriba” je za treniranje mlađih kadeta (učenici 5., 6. i 7. razredi OŠ) i njihove utakmice plaćao korištenje dvorane kao i ostali korisnici.
Ravnateljica škole je izjavila da prikupljeni novac od korisnika dvorane nije dostatan za troškove domara (troškove domara u popodnevnim satima, nakon nastave, što bi iznosilo nekih 4 sata dnevno). Prikupljeno je 37.000 kn, od toga su košarkaši platili 11.300 kn. Podijelimo li tih 37.000 kn na 12 mjeseci, to više od 3.000 kn mjesečno za domara koji bi radio 4 sata dnevno. Spomenimo i to da u ljetnim mjesecima dvoranu nitko od sportskih udruga skoro pa i ne koristi.
ČEKA SE ODLUKA ŽUPANA
Dalje imamo informaciju kako škola nije podnijela Općini Kotoriba i Županiji međimurskoj, izvješće o troškovima dvorane nešto više od godinu i pol koliko je dvorana u funkciji. Ravnateljica škole Snježana Matoš to je učinila tek prošli tjedan. Saznali smo da ni načelnik Općine Kotoriba, Ljubomir Grgec, ni pročelnica za školstvo, Tošić, nisu zadovoljni izvještajem.
Nakon višetjednog inzistiranja iz košarkaškog kluba Kotoriba da im se potegnu nove linije u dvorani zbog promjene košarkaških pravila, to je bilo učinjeno tek prošli tjedan iako je košarkaška sezona počela pred nešto više od 3 tjedna. Linije su sada konačno potegnute, ali ni košarkaši ili bilo koja druga sportska udruga u dvoranu i dalje ne mogu jer ugovori sa Županijom još nisu sklopljeni. Mlađe dobne kategorije košarkaškog kluba Kotoribe zbog toga svega moraju svoje domaće utakmice igrati u dvorani u Donjem Kraljevcu.
Kontaktirali smo ravnateljicu škole Snježanu Matoš koja nam je rekla:
- Naravno da sportski klubovi mogu koristiti dvoranu, ali radi se o tome da treba počekati da se donese odluka od strane Međimurske županije. Oni su dali inicijativu da sportski klubovi dobe pravo na besplatno korištenje dvorane. Dok župan Perhoč ne donese odluku, dvorana se neće koristiti.
Odgovor smo potražili i kod Saše Fegeša, tajnika Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije koji je o mogućnosti besplatnog korištenja dvorana rekao:
- Prvo su na listi nosioci kvalitete, kao što su RK Međimurje, OK Centrometal i drugi. Oni imaju prioritet, a ostali će dobiti to pravo ako ostane mjesta u dvoranama. Ovaj tjedan se planira održati sastanak između Zajednice sportova grada Čakovca, Međimurske županije i Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije te će se onda više znati o tome.
GRGEC: “TO JE SRAMOTA!”
Popričali smo i s načelnikom Općine Kotoriba, Ljubomirom Grgecom:
- Sramota je da se sportska dvorana ne može koristiti, mi smo alarmirali nadležne i čekamo da se to riješi. Što se tiče izvještaja o troškovima dvorane i računima, dobili smo ih nakon više od godinu i pol, prošli tjedan, ali njima nismo zadovoljni, to nije izvještaj. Što se tiče košarkaša, mi (Općina) im dajemo 20.000 kn godišnje, od toga im ostane samo 2-3 tisuće jer ostalo moraju plaćati OŠ.
Za kraj nam je načelnik Grgec rekao da se previše politike miješa u to i da nikako nije dobro da se dvorana ne koristi, ali da bi se dogovorom i dobrom voljom sve dalo riješiti.
Mi ćemo samo dodati: kako je moguće da se u ostalim mjestima sportske dvorane mogu koristiti (u Murskom Središću, Nedelišću, Čakovcu, Maloj Subotici, Prelogu, Donjem Kraljevcu...), a u Kotoribi ne? Zašto oni ne čekaju odluku Međimurske županije o besplatnom korištenju dvorane, nego normalno koriste dvoranu? Odgovor je dao načelnik Grgec, sve se može dogovorom i dobrom voljom. Misli li tako i ravnateljica Osnovne škole Kotoriba Snježana Matoš?
Teo Cilar

Izvor: 2895