Sport 19.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

"Zlatna udica" za Zvonimira Latina

47-godišnji Zvonimir Latin iz Kotoribe uz sportski je ribolov vezan od svoje 7. godine kada je kao dječarac s ljeskovom šibom i najlonom privezanim na nju ostvarivao prve ulove. Kako kaže, ne prođe dan da i danas svojim motorčekom, koji mu je zaštitni znak, ne skokne do Mure baciti udicu i tamo čeka i bdije nad kapitalnim ribičkim plijenom. Jedan takav ulov posrećio mu se prošle godine kada je u rijeci Muri ulovio 4,5 kg teškog soma što mu je bilo dovoljno za „Zlatnu udicu“. Mrena je ulovljena na kišnu glistu s najlonom od 0,40 mm. Po četvrti put u svojoj ribičkoj karijeri ispunio je kupon iz ribičkog časopisa „Ribiči & ribe“ i uz njega priložio sve potvrde vjerujući da će mu se sreća veleulova nasmiješiti jer do sada u tim natječajima nije uspijevao, uvijek je bilo većih ulova. Kaže za sebe, pošto je ratni vojni umirovljenik i invalid, kako mu je rijeka najbolja terapija poslije svih ratnih stresova jer je u Domovinskom ratu proveo 4 godine i 3 mjeseca. U mjestu nije član nijednog od dva ribička društva već je član ribiča Udruge invalida Domovinskog rata RH. Dozvola je to koja mu daje pravo ulova na svim vodama tekućicama u našoj državi. Na te druge vode ni ne pomišlja već preferira rijeku svoga djetinjstva.
- Vjerujem, a to mi je i najveća želja, da će na zidu moje sobe visjeti još pokoja „Zlatna udica“, kazao je skromno, dodajući kako mu je osobni rekord bio ulovljeni som od 23 kg, bilo je to prije 8 godina.
To nije sve. On u ribolovne tajne već 3 godine uvodi malog susjeda Marsela Špiranca, danas učenika 1.b razreda Osnovne škole Kotoriba. Kada Marsel nije polazio školu odlazak na Muru sa svojim „komšijom“, kako ga zove od milja, bio je gotovo svakodnevan, sada je to rjeđe jer škola „pritišće“. Uvjerili smo se s koliko zanosa taj dječak priča o njihovom zajedničkom ribolovu, uvjerili smo se da je u tome doista znalac. Rekao je dječak kako ga „komšo“ uči da mjesto gdje love mora biti uredno i čisto, kako zajedno znaju „okrenuti“ kobasice na vatri, a sada su prešli na sendviče jer „komšo“ nema vremena pošto je opsjednut jednim somom koji ga „srdi“. Rekao je kako je „komšo“ prijavio i njegov ulov za „Zlatnu udicu“ jer je ulovio domaćeg ostriža dugog čak 29 centimetara.
Kada je završio ovaj razgovor, ribički pribor i moped već su bili spremni na zov Mure. Marsel ovoga puta nije išao. Domaća zadaća bila je „jača“, ipak je škola na prvom mjestu.
- To ne znači da i ja jednog dana ne preteknem „komšiju“. Sada ga neću jer bi mu bilo žao, rekao je pola u šali i pola u zbilji mali ribički „šegrt“ Marsel.
Mladen Grubić

Izvor: 2947