Crna kronika 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 27.09.2016. 22:46.

Bivša računovotkinja OŠ Strahoninec Dragica Bujan vratila novac, no ipak će odgovarati

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u ponedjeljak, 24. veljače donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv bivše računovotkinje Osnovne škole Strahoninec, 53-godišnje Dragice Bujan zbog sumnje u pronevjeru školskog novca.
Kako je službeno priopćeno, hrvatsku državljanku rođenu 1961. godine tereti se zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. i st. 2. KZ-a.
Osnovano se sumnja da je okrivljenica od ožujka 2011. do listopada 2013. godine kao voditeljica računovodstva u jednoj osnovnoj školi ispunjavanjem naloga za prijenos putem Internet bankarstva bez ikakve osnove uplaćivala različite iznose novca sa žiro-računa škole na svoj osobni žiro-račun i tekući račun i žiro-račun svog supruga čime si je pribavila nepripadnu materijalnu korist veću od 140.000,00 kuna. Radi prikrivanja tih transakcija, postoji osnovana sumnja da je okrivljenica u izvodima platnog prometa škole izbrisala podatke o obavljenim isplatama u svoju korist i u korist supruga.
Podsjetimo, afera u strahoninečkoj školi izbila je u studenome prošle godine. Tešku malverzaciju navodno je otkrila tajnica Škole Silvija Antonović u vrijeme dok je računovotkinja Bujan bila na godišnjem odmoru. O svojim je saznanjima odmah izvijestila ravnateljicu, a ona je zatim sve prijavila DORH-u. Osim prijave, Dragica Bujan dobila je trenutni otkaz te joj je i naloženo da ukradeni novac vrati. Ravnateljica Škole Jelena Okun u to je vrijeme za list Međimurje potvrdila informaciju da je prijavila računovotkinju. No, o pojedinostima slučaja odbila je govoriti, najavivši naknadno službeno očitovanje koje je, međutim, izostalo. Bujan je novac u međuvremenu vratila, no, to je, naravno, ne amnestira.
Tko je zakazao?
Da je netko u sustavu zakazao, tada je izjavio i župan Matija Posavec, ne porekavši niti da dio odgovornosti svakako snosi i županijski Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport - kao nadzorno tijelo međimurskih osnovnih škola. Posavec je najavio slanje inspekcija u sve škole te konstatirao i da se pojedini ravnatelji ponašaju kao lokalni šerifi. No, još je uvijek nejasno kako to da ni u školi, niti u nadležnom županijskom Uredu koji bi trebao kontrolirati škole nitko nije primijetio manjak sredstava. Tim više jer otuđeni iznos nije bezazlen, ali i zbog činjenica da je računovotkinja nečasne radnje činila u duljem vremenskom razdoblju.
Škola u Strahonincu inače je jedna od nekoliko međimurskih osnovnih škola u kojima djeluju centri izvrsnosti - odnosno, iz pojedinih se predmeta provode pojačani programi za nadarenu djecu. Zbog te je činjenice godišnje raspolagala s dosta više financijskih sredstava od škola koje nisu uključene u spomenuti projekt. Možda je i to računovotkinju potaknulo na skidanje novca s računa Škole. Sonja Tošić Grlač, tadašnja privremena pročelnica Upravnog odjela društvene djelatnosti, rekla je da je, prema konsolidiranim izvješćima koje škole dostavljaju Međimurskoj županiji, OŠ Strahoninec 2010. godine ostvarila ukupne prihode u iznosu od 550.770 kuna, godinu kasnije 886.514 kuna, a prošle godine 674.367 kuna. Ti iznosi ne uključuju sredstva za plaće zaposlenih koje dolaze izravno od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Dodajmo da je u međuvremenu u OŠ Strahoninec zaposlena nova računovotkinja - iz Šenkovca.
Velimir Kelkedi

Koliko je odgovorna ravnateljica Jelena Okun?

U međimurskim osnovnim školama inače je u tijeku i postupak promjene članova školskih odbora - sve s, kako kažu u Županiji, ciljem da se poslovanje škola, ali i ponašanje ravnatelja kontrolira jače i kvalitetnije.
Nakon otkrića afere u OŠ Strahoninec, u pojedinim se krugovima povlačilo i pitanje odgovornosti ravnateljice Jelene Okun, a do lista Međimurje doprla je i informacija o nezadovoljstvu pojedinih mještana Strahoninca zbog činjenice što je na mjestu nove računovotkinje zaposlena osoba iz Šenkovca iako se, prema njihovim tvrdnjama, na raspisani natječaj javilo i više osoba s visokom stručnom spremom ekonomskog smjera, a jedna i iz Starhoninca.
Do kakvih će eventualnih promjena u kadrovskom smislu u međimurskim osnovnim školama dovesti novi sazivi školskih odbora, pokazat će vrijeme. (vk)

Izvor: 3071