Crna kronika 18.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Čakovec postaje središte transportne rute za izbjeglice!

Nakon što Mađari u ponoć zatvore zelenu granicu s Hrvatskom,Čakovec bi trebao postati centar transportne rute za izbjeglice. Prema visokim izvorima, koji žele ostati anonimni, vlakom te manje autobusima izbjeglice će biti dovožene do željezničkog kolodvora u Čakovcu. Tamo će se vršiti selekcija. Jedni će dalje vlakom biti prevoženi prema Trnovcu, tj. Središću ob Dravi, dok će drugi autobusima nastavljati prema Murskom Središću, tj. Lendavi. U oba slučaja dolazit će u Čakovec po njih slovenska prijevozna sredstva. Postoji mogućnost da neki budu odvezeni i do Macelja. Riječ je o (navodnom) dogovoru Hrvatske i Slovenije, tzv. političkom "planu C", a na Čakovcu su prema tim izvorima inzistirali upravo Slovenci. Naime, ulazak izbjeglica iz Međimurja omogućuje im najkraću rutu za daljnji transport prema Austriji.

Dnevno bi tako Čakovcem moglo prolaziti čak i po pet tisuća izbjeglica, koje će u Čakovcu svakako i izlaziti iz transportnog sredstva kojim su došli te biti sortirani. Postoji mogućnost da dio njih, koliko to Mađari budu dopuštali, nastavlja i prema Mađarskoj. Naime, jedan od dva sabirna centra u Mađarskoj postaje upravo Letenye! U tom svjetlu svakako treba gledati i kontejnere postavljene s druge strane starog mosta kod Goričana, kao i nedavnu prisutnost Čeških vojnika. Riječ bi, naravno, bila o potpuno legalnom prihvatu, putem graničnog prijelaza (kao i sa Slovencima), nakon što Mađarska noćas dikne zaštitu "zelene granice" na najvišu razinu. Prema nekim tumačenjima, prijelaz Goričan - Letenye mogao bi primati i veću količinu izbjeglica, no specifično Sirijaca koji imaju putovnicu i bježe pred ratom. Ostale pak bi primala Slovenija.

No, situaciju dodatno komplicira predizborna utrka u Hrvatskoj te činjenica da slovenska strana - opovrgava postojanje plana C! Što će se dogoditi u trenutku kad i ako i Slovenija "spusti rampu", a na željezničkom kolodvoru u Čakovcu bez ikakvih životnih uvjeta nađe se tisuće i tisuće osoba, teško je i zamisliti. To što možda doista i nisu s Hrvatima stvarali plan C, ne znači da Slovenci neće primati izbjeglice. No njihovo će ponašanje, naročito nakon mađarskog poteza, najviše ovisiti o Berlinu. Zaustave li i Nijemci dotok, učinit će to zasigurno i Slovenci. Veliko je pitanje i koliko će do tad izbjeglica dnevno propuštati.

Prethodne današnje članke pročitajte na poveznicama:

http://www.medjimurje.hr/clanak/3155/2015-10-13/od-ponoci-madari-zatvaraju-zelenu-granicu-s-hrvatskom

http://www.medjimurje.hr/clanak/3155/2015-10-13/orban-je-spreman-kao-i-zica-na-mostovima-kod-goricana

Izvor: 3155