Crna kronika 31.12.2018. 09:35. Zadnja izmjena: 31.12.2018. 09:36.

Policija javlja...

Dijete teže ozlijeđeno nakon što mu je u ruci eksplodiralo pirotehničko sredstvo

U nedjelju, 30. prosinca u popodnevnim satima, u Piškorovcu na ulici, skupina nepoznate djece bacala je pirotehnička sredstva neutvrđene kategorije, kada je dijete sa područja Međimurske županije podiglo neeksplodirano pirotehničko sredstvo koje mu je potom eksplodiralo u ruci.

Dijete su roditelji prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je zadobilo tešku tjelesnu ozljedu. Provodi se kriminalističko istraživanje nakon čega će se kvalificirati događaj.


  • Apeliramo na građane da tijekom novogodišnjih blagdana ne upotrebljavaju vatreno oružje, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili vlastiti odnosno tuđi život i imovinu, a pirotehničkih sredstava potrebno je koristiti sukladno uputama proizvođača i vodeći brigu o sebi i drugima.

Imajući u vidu iskustva iz ranijih godina, očekuju se sporadični slučajevi zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što nažalost može rezultirati ozljeđivanjem osoba, propucavanjem i oštećenjem stanova, obiteljskih kuća i vozila. Takve su zlouporabe posebno opasne na mjestima većeg okupljanja građana, a posebno u ugostiteljskim i drugim objektima u kojima će se organizirati razne proslave poput dočeka nove godine i sl. Na tim mjestima može se očekivati i remećenje javnog reda i mira, ali i krađe osobnih stvari, radi čega građane pozivamo da u takvim prilikama paze na svoje osobne stvari, način kako ih ostavljaju i gdje ih ostavljaju, te koliko paze na njih.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe, jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava, jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.