Crna kronika 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:15.

I saborski odbor sumnja da se policajac Dino Molnar sam ustrijelio!

Odbor za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora, na svojoj je 9. sjednici održanoj 12. prosinca razmatrao predstavku Josipa i Drage Molnar iz Novakovca, roditelja pokojnog Dine Molnara, policajca Policijske postaje Mursko Središće koji je 21. siječnja 2013. godine nađen prostrijeljenog čela u svom automobilu. Automobil golf s Dininim mrtvim tijelom pronađen je u zabačenom polju zametenom snijegom, na mjestu na koje se kasnije nisu mogli probiti niti policijski džipovi, pa su Dinin automobil morali izvlačiti traktorima.
Službena verzija bila je da je Dino počinio samoubojstvo, međutim, njegovi roditelji (kao i većina Dininih poznanika) nikada nisu prihvatili policijsku verziju i ne odustaju od tvrdnji da je Dino ubijen te da je međimurska policija zataškala cijeli slučaj. Neposredno prije smrti, Dino je uputio niz pritužbi i predstavki na postupanje svojih pretpostavljenih, žalio se na mobing, a zbog jedne poruke na Facebooku prijetio mu je otkaz zbog “odavanja službene tajne”.
Činjenica je da je Dino bio vrlo strog u postupanju prema prekršiteljima, bez obzira o kome se radilo, što su mu pretpostavljeni, kako je sam pisao, zamjerali. Velik broj njegovih primjedbi, predstavki, očitovanja i prijava, nakon Dinine smrti, došao je i do redakcije Lista Međimurje.
Šlamperaj
Ono što Dinini roditelji najviše zamjeraju policiji i Državnom odvjetništvu je, kako kažu, namjerno šlampavo odrađen posao te upozoravaju na niz nelogičnosti, a na njih je upozorio i Odbor za predstavke i pritužbe.
Majka Draga i otac Josip, s kojima smo razgovarali proteklog tjedna, ponovo su, listajući po kopiji MUP-ove “fotodokumentacije očevida” u kojoj su fotografije njihova sina prostrijeljene glave iz svih kuteva, proživljavali trenutak u kojem su im javili da je Dino nađen mrtav.
Mi samo tražimo istinu i nećemo odustati od nje, ma koliko nas to koštalo i kakva god na kraju bila, rekla nam je Draga Molnar, prepričavajući događaje otprije gotovo godinu dana i upozoravajući na niz nelogičnosti - od traktorskih tragova u snijegu na mjestu Dinine pogibije do kojeg Dino svojim golfom zbog visokog snijega nikako ne bi mogao doći, otkinute kuke na automobilu, krvi ispod automobila, ali ne i na Dininoj uniformi, preko činjenice da državni odvjetnik nije naložio obdukciju (!), do neuspjele “parafinske rukavice”, nepostojanja opekotina na ulaznoj rani, ispisa telefonskih poziva do kojeg su naknadno došli, na kojem se vide samo odlazni, ali ne i dolazni pozivi, nestanka “hard” diska iz Dinina računala i toga da im policija do dana današnjeg nije vratila Dinin mobitel.
A dva dana nakon Dinine smrti s tog je mobitela netko zvao Dininog brata, također policajca, kojeg nisu željeli pustiti blizu mjesta događaja... Sve ostalo, osim pištolja i mobitela, čak i lisice, policija je vratila.
- Niti jedan jedini put nitko iz policije nije nas došao pitati kako smo, tek na našu intervenciju - izvjesili su crnu zastavu na postaju. Može ih biti sram.
Mene su čak željeli proglasiti ludom, jedan je policajac došao po mene da me odvede u Zagreb na psihijatriju...
Dinu su prije smrti pratili, a čini nam se da nam prisluškuju i telefon. Međutim, neće nas uplašiti. Tražimo ponavljanje cijelog postupka, vještačenje automobila koji netaknut čuvamo u garaži, ekshumaciju i obdukciju.
Tražimo da to učini netko iz inozemstva. Našima ne vjerujemo, ispričali su nam Draga i Josip koji još nisu dobili službeno očitovanje Odbora za predstavke i pritužbe.
“Svinjarija”
A Odbor je bio gotovo jednoglasan o cijelom slučaju. Dio medija, budući da zbog prekida zasjedanja Sabora još nema službenih zaključaka Odbora, pa nam ih tajnica Odbora niti nije mogla dostaviti, šturo je prenio cijeli slučaj. Prema njima, Odbor za predstavke i pritužbe mogao bi policiji i Državnom odvjetništvu sugerirati preispitivanje postupanja vezano uz smrt policajca Dine Molnara, a članovi Odbora suglasni su da ima nejasnih stvari i da ih treba preispitati.
Prema riječima jednog člana Odbora, na odboru je na račun postupanja policije i državnog odvjetnika (koji je navodno izjavio da obdukcija nije naložena zbog nedostatka novca) bilo teških riječi. “Svinjarijom” je nazvana i činjenica da je u zastaru otišlo nekoliko Dininih prijava protiv četvorice policajaca, bivših Dinih kolega, a bilo je i težih riječi.
Predsjednik Odbora, po struci liječnik, nije se mogao načuditi, zbog čega nije obavljena obdukcija mrtvog policajca, što se u takvim slučajevima obvezno radi.
Drugi član Odbora također nam je opisao dio atmosfere na sjednici:
- Svi članovi Odbora, bez obzira na političke opcije, bili su, najblaže rečeno, sumnjičavi prema službenoj verziji. Složili smo se da je slučaj pun nelogičnosti, a izgleda da su u pitanju “gadne stvari”. Složili smo se i da se zatraži obnova procesa budući da nije napravljena obdukcija, potvrdio nam je član Odbora.
Vlado Trstenjak

Samoubojstvo ili egzekucija?

Županijski državni odvjetnik nije zatražio provođenje obdukcije, što je kao bilješka navedeno i u službenom “izvješću o uzroku smrti” u kojem piše: “propucao si glavu vatrenim oružjem. Ulazna rana na čelu 2,5 cm od korijena nosa, u razini nosa, izlaz na zatiljku centralno”.
Na odboru za predstavke i žalbe upozorili su da je to neuobičajen način počinjenja samoubojstva, a otac Josip tvrdi da Dino na čelu, osim rupice od metka, nije imao nikakvih opekotina i da sve podjeća na klasičan čin egzekucije. (vt)

Izvor: 3062