Crna kronika 18.02.2017. 10:13. Zadnja izmjena: 18.02.2017. 10:21.

O nesreći u Kotoribi

Kevin Ignac: Dok sam mladu ženu izvlačio iz gorućeg automobila, još je imala puls

Nesretna Ana Špoljar (19) iz Kotoribe, majka dvoje djece, poginula je u naletu Fiat stilom na tzv. kužni pil u središtu Kotoribe u utorak, 7. veljače. U Policijskoj upravi međimurskoj kažu kako je vozila prije stjecanje prava na samostalno upravljanje motornim vozilima.

- Vozačica se nije kretala obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika. Zbog toga je u zavoju vozilom udarila u prometni znak i betonski sakralni objekt koji su se nalazili na otoku za razdvajanje prometnih tokova. Iz zapaljenog vozila izvukli su je mještani Kotoribe, nakon čega je vozilo u potpunosti izgorjelo. Od zadobivenih ozljeda vozačica je, nažalost, preminula na mjestu nesreće - kažu u policiji. Strahovit tresak prolomio se Kotoribom oko 21:55. Iz kuća su istrčali okolni mještani.

- Odmah nakon treska izbio je plamen. Potrčao sam u kombi po aparat za gašenje požara. Dotrčao sam do auta i otvorio vrata. Izvukao sam ju van i odnio na travu. U strahu od eksplozije pomaknuli smo ju nešto dalje i položili na deku. Još je imala puls. Nažalost, umrla mi je na rukama - ispričao je za list Međimurje, za vrijeme policijskog očevida, potreseni i požrtvovni Kevin Ignac, koji je, riskirajući vlastiti život, priskočio u pomoć.

Mrak su prolamali jecaji shrvane rodbine, dok su tijelo odnosili u pogrebničko vozilo. Kako doznajemo, u izvlačenju nesretnice sudjelovao je još jedan mladić, po imenu Matija. Pohitali su i brojni vatrogasci.

CRNA PROMETNA TOČKA

- Bili smo na nogometu u dvorani, baš nam je završio termin. Odjednom su stigle poruke da gori automobil - ispričao nam je jedan od sudionika treninga u dvorani. Ostali su pohitali od kuća. Stigli su s navalnim i kombi vozilom te ugasili požar, kaže Stanko Vugrinčić, zapovjednik DVD-a Kotoriba. Što se točno dogodilo i zašto je mlada vozačica udarila u pil teško je rekonstruirati. Naime, na mjestu nesreće nisu pronađeni tragovi kočenja! Kužni pil postavljen je na travnatom otoku usred križanja triju ulica - Kralja Tomislava, Matije Gupca i Bana Josipa Jelačića. Srušen je i prije desetak godina, u naletu traktora, te se već godinama obnavljaju njegovi elementi.

Nakon ovih nesreća postavlja se sigurnosno pitanje njegove lokacije kao i bi li ga trebalo nekako označiti da bude vidljiviji u mraku. Kako doznajemo iz svojih izvora prije mjesec dana o njemu se trebalo raspravljati i na sastanku kod konzervatora, koji su predlagali premještanje!

- Da, točno je. Trebao je biti sastanak o premještanju, pa nitko nije došao. Riječ je o zaštićenom spomeniku kulture, a vlasnik je naša župa, tj. Biskupija. Mi smo predlagali preseljenje na općinsku parcelu, na tu travu, pored - kazao nam je Ljubomir Grgec, načelnik Kotoribe.

Prometna nesreća u Kotoribi, preminula dvadesetogodišnjakinja

Pil je trebao biti premješten: List Međimurje u posjedu je dopisa Konzervatorskog odjela u Varaždinu, upućenog kotoripskoj RKT župi Sedam Žalosti BDM-a, Varaždinskoj biskupiji, ŽUC-u te restauratorima. Pozvani su bili na sastanak 20. siječnja. Konzervatori kažu da su obilaskom terena utvrdili da je prošireno raskrižje unutar kojeg je smješten pil i to bez njihove suglasnosti i uvjeta. - Tim postupkom stavljeni smo pred gotov čin, jer izvedeno riješenje nije u skladu s konzervatorskim uvjetima koje bi utvrdili - potpisuje Željko Trstenjak, pročelnik odjela. Dodaje da su ovim radovima smanjene dimenzije zelenog otoka na kojem je pil, a dodani visoki betonski rubnici i znak. - Smatramo da bi najbolje bilo da se pil premjesti na sigurnu lokaciju, zelenu površinu u blizini - kaže Trstenjak.