Crna kronika 04.03.2016. 10:30. Zadnja izmjena: 04.03.2016. 10:45.

U Čakovcu ozlijeđen pješak

Maloljetnik (17) iz Domašinca odbačen na vjetrobransko staklo

U četvrtak 3. ožujka oko 18 sati u naletu automobila u Zrinsko-frankopanskoj ulici u Čakovcu ozlijeđen je maloljetni pješak. Kako kaže policija, vozačica osobnog automobila (rođena 1967. godine) nije se približavala pješačkom prijelazu sigurnom brzinom. Prednjim dijelom vozila naletjela je na pješaka koji je već započeo prelaziti kolnik. Od siline udarca odletio je na poklopac motora i vjetrobransko staklo, a potom je odbačen na kolnik.

U Županijskoj bolnici Čakovec utvrđeno je da je, nasreću, lakše ozlijeđen. No policija spominje moguću prekvalifikaciju u težu tjelesnu ozljedu. Maloljetnik je zadržan na liječenju. Kako smo neslužbeno doznali riječ je o 17-godišnjaku iz Domašinca, dok je vozačica iz Čakovca.

Vozačica će biti prekršajno sankcionirana, ukoliko ne dođe do prekvalifikacije ozljeda stradalog pješaka u teže. U tom slučaju radi se o kaznenom djelu izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

"U trenutku nesreće (noć) stradali pješak nije bio obilježen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. S obzirom na učestala stradavanja u cestovnom prometu najranjivijih sudionika, pješaka i biciklista upućujemo apel svim sudionicima. Vozače upućujemo da brzinu kretanja prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, naročito kada nailaze na obilježene pješačke prijelaze, odnosno prijelaze biciklističkih staza. U uvjetima smanjene vidljivosti i noću, kako bi bili što vidljiviji, biciklisti trebaju u prometu na cestama koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajući prsluk, a pješaci moraju biti označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Pješake i bicikliste upozoravamo da budu izuzeto oprezni tijekom kišnih dana, magle, noću i uvjetima smanjene vidljivosti te da za svoje kretanje trebaju koristiti nogostupe i biciklističke staze. Ceste trebaju prelaziti obazrivo i to na obilježenim pješačkim prijelazima i prijelazima biciklističke staze preko ceste, nakon što su se uvjerili da cestu mogu prijeći na siguran način", poručuju iz Policijske uprave međimurske.