Crna kronika 22.12.2015. 11:01. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Uhvaćeni na djelu

Međimurska policija objavila fotografije drvokradica

Od listopada do prosinca počinjeno je 28 šumskih krađa, sa štetom od više desetaka tisuća kuna. Prošle sezone, od listopada do lipnja, zabilježeno je 237 šumskih krađa, sa štetom od nekoliko stotina tisuća kuna. Sezonu ranije evidentirano je 126 krađa, sa štetom od također nekoliko stotina tisuća kuna. Dakle, primjetan je veći porast ovih kaznenih djela - objavila je Policijska uprava međimurska i u javnost, nakon velike teme lista Međimurja o šumskim krađama od 7. prosinca,  pustila "anonimizirane" fotografije zatečenih počinitelja.

- Kod većine šumskih krađa progon protiv počinitelja poduzima se po službenoj dužnosti, ali kada je vrijednost ukradenih drva ispod zakonskog cenzusa (manje od tisuću kuna) predmeti se rješavaju privatnim tužbama. Policija u svim slučajevima poduzima zakonom propisane mjere i radnje kako bi se počinitelji pronašli - kažu u policiji. Dodaju da su najugroženije lokacije u Međimurju šume Parag, Šuma zelena, Siget, Čep, Škarje i Murščak.

- Policijska uprava međimurska šumskim krađama pridaje veliku pozornost te ih je postavila na sam vrh liste prioriteta. Policijski službenici svakodnevno obilaze najugroženije lokacije na području naše Županije. Ujedno, surađujemo s nadležnom inspekcijom, koja je ovlašteni tužitelj u slučajevima prekršaja prema Zakonu o šumama. Ove godine u 82 slučaja prijavili smo nadležnoj Šumariji prekršaje nezakonitog prijevoza drva. Zbog svih mjera koje poduzimamo očekujemo smanjenje broja šumskih krađa. Ujedno, apeliramo na sve vlasnike šuma da obilaze svoje parcele, kako bi i na takav način, zajedničkom suradnjom spriječili šumske krađe. Svako, molimo građane da šumske krađe prijavljuju odmah po saznanju jer tada postoji veća mogućnost da će se prikupi dokazni materijal - kažu u policiji.

Jedna od najvećih krađa u posljednje vrijeme čije su počinitelje uhvatili zbila se krajem kolovoza, u šumi Lazine kod Plešivice.