Crna kronika 11.06.2016. 09:55. Zadnja izmjena: 11.06.2016. 09:58.

Šest godina zatvora

Miodrag Molnar: "Tek poslije sam čuo da sam četiri puta nožem ubo svoju majku"

Miodrag Molnar (58) iz Nedelišća na Županijskom sudu u Varaždinu u srijedu 25. svibnja proglašen je krivim za ubojstvo majke Ruže Molnar (78). Dosuđeno mu je šest godina zatvora, u što mu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, od 13. listopada 2015. godine. Izrečena mu je i sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koja može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora. Ujedno mu je produljen istražni zatvor.

- Dana 13. listopada 2015. u 7,30 sati  u Nedelišću, u obiteljskoj kući u Ulici Matije Gupca, nakon prepirke s majkom Ružom Molnar u hodniku, s ciljem da je liši života, otišao je u kuhinju te uzeo kuhinjski nož ukupne dužine 26,5 cm, dužine oštrice 11 cm. Njime je potom Ruži Molnar zadao četiri ubodne rane u predjelu vrata, od kojih jedna predstavlja tjelesnu ozljedu, a ostale tri tešku tjelesnu ozljedu. Bile su takvog intenziteta i razmjera da su prouzročile iskrvarenje i time dovele do smrti Ruže Molnar - stoji u izreci presude.

Obrana zatražila - usmrćenje

A dan prije nje, svjedočila je psihijatrijska vještakinja Štefica Deuš. Obrana je tražila da se izjasni na koji je način ponašanje i ličnost ubijene moglo djelovati na sina. Naime, kao što smo već izvještavali, članovi obitelji redom su naveli da je Ruža Molnar imala tešku narav.

- Vezano za pitanje je li ponašanje žrtve kako su opisali svjedoci bilo uzrokom duševnih patnji na strani optuženika, odgovaram da je sigurno da opisano ponašanje nije bilo ugodno za podnositi. Okrivljeni je uslijed toga sigurno trpio, ali ništa ne ukazuje da bi to trpljenje po intenzitetu bilo na razini patnje, odnosno da bi dovelo do prouzročenja duševnih patnji. Osim toga, podsjećam da je okrivljeni u odnosu sa žrtvom bio svojevoljno, po vlastitoj odluci. (...) Opisano ponašanje žrtve imalo je svog udjela u konkretnoj situaciji u smislu da je agresivno ponašanje optuženik usmjerio prema njoj. Dakle, laički bismo mogli reći da se kritični događaj nije desio "iz čista mira". Ali u svakom slučaju optuženik nije bio doveden u stanje jake razdraženosti ili prepasti - navela je između ostalog u izlaganju kojim ga je opisala kao znatno smanjeno ubrojivog u vrijeme zadavanja uboda majci, ali ne i neubrojivog.

Naime, obrana je željela smanjiti kaznu Miodragu Molnaru. Braniteljica Željka Mance u završnom govoru tražila je da mu bude presuđeno za kazneno djelo - usmrćenja. Riječ je o usmrćenju drugoga kad je osoba bez svoje krivnje, njegovim napadom, teškim vrijeđanjem ili zlostavljanjem, dovedena u stanje dugotrajne patnje, jake razdraženosti ili prepasti. Kazna je manja nego za "klasično" ubojstvo. No nije im uspjelo.

"Kao da mi je crnilo palo na oči"

I sam Miodrag Molnar, netom uoči završnih govora, iznio je svoju obranu. I on je govorio o teškoj naravi svoje majke i stalnim vrijeđanjima i optužbama, naročito otkad je ostao bez supruge, a potom i preselio k majci u prizemlje.

- Dan prije bile su nekakve veteranske nogometne utakmice. I ja sam sudjelovao. Navečer su se jele kobasice i pritom sam popio 2-3 piva. Kući sam došao oko 22,30 sati i zaboravio popiti polovicu tablete za spavanje. Ponekad sam uzimao i Helek za smirenje no te večeri nisam. Ujutro sam se probudio i otišao na WC te se zaključao. Majka je također već ustala i vidio sam da je uhvatila kvaku na vratima. Čim je shvatila da sam unutra i da je zaključano odmah me počela slati u pičku materinu i govoriti da ona sad ne može niti u kupaonicu kad želi. Pogodilo me i što je dodala da će je k liječniku voziti bratić. Ja sam je bio spreman voziti kao i toliko puta ranije.

Rekao sam joj da ne bude takva već od jutra no nastavila je s uobičajenim uvredama. Sjećam se da mi je i to jutro govorila da sam sve razjebal i da ću ostati bez svega i da sam kao stari Molnar. Sjećam se samo da mi je puknul film, kao da mi je neko crnilo palo na oči. Ne sjećam se što se dogodilo u narednim trenucima. Sjećam se tek da je došao sin i počeo vikati što sam to napravio. Samo sam tražio kamo ću sjesti te sam sjeo vani na stepenice i tamo ostao čekati. Tek u zatvoru su mi se pomalo počele vraćati slike te sam tek kroz postupak čuo da sam četiri puta nožem ubo svoju majku. Niti ne znam gdje sam uzeo taj nož - kazao je te u završnom govoru i dodao da mu je žao. Ovo je nepravomoćna presuda, na koju se sve strane mogu žaliti.