Crna kronika 04.02.2018. 08:58. Zadnja izmjena: 04.02.2018. 08:58.

Županijski sud

Novo Selo Rok, Donji Vidovec, Pribislavec: Obnovljen izgubljeni spis, no, je li nastupila zastara?

Krajem kolovoza izvijestili smo o nesvakidašnjem događaju - izgubljenom predmetu bivšeg Županijskog suda u Čakovcu.U srpnju sad već davne 2008. godine donesena je presuda kojom su osuđeni (tada) 24-godišnjak i 26-godišnjakinja iz Novog Sela Rok, 26-godišnjak iz Pribislavca i 29-godišnjak iz Varaždina koji je imao kuću u Donjem Vidovcu. Vrhovnom sudu RH upućene su žalbe na presudu, no, spis je potom nestao. Tek nedavno doznalo se da na Vrhovnom sudu nisu ništa primili, a da nema ni spisa u Čakovcu.

Stoga je Županijski sud u Varaždinu pokrenuo postupak za obnovu spisa danas nepostojećeg čakovečkog suda. Obnovu vodi ista sutkinja koja je donijela presudu, a danas radi u Varaždinu. Sve stranke u postupku pozvane su da dostave prijepise, dopise, zapisnike... Svi su dokumenti, njih 192, kronološki poredani i sutkinja je 7. studenog donijela rješenje da je spis obnovljen.

PROTUTENKOVSKA MINA 

List Međimurje uspio je pribaviti samu presudu iz 2008. godine. Riječ je o više slučajeva zloupotrebe opojnih droga - marihuane i amfetamina (speed). Odbijena je jedino optužba protiv prvookrivljenika da je u Novom Selu Rok, "u dvorištu obiteljske kuće, ispod pseće kućice, držao sakrivenu protutenkovsku antimagnetnu minu"! Četvorka je osuđena na kazne između godine i šest mjeseci i tri godine zatvora. Budući da je spis obnovljen, postupak se može nastaviti, to jest dovršiti. Na ročištu na kojem se odlučivalo o obnovi spisa bio je i trećeokrivljenik, danas 35-godišnjak iz Pribislavca. Putem svog branitelja odmah je ustvrdio da smatraju kako je nastupila zastara.