Crna kronika 16.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 02.03.2016. 10:39.

Oglasilo se lice s tjeralice

Putem čakovečkog odvjetnika Domagoja Štefana oglasio se Siniša Lukačić, lice s tjeralice MUP-a. Zatražio je da mu ne sude u odsutnosti. Vijeće Županijskog suda u Varaždinu njihovu je žalbu odbilo. 

Lukačić je, podsjetimo, kao direktor tvrtke Ervenica optužen da Metalkodu iz Draškovca 2000. godine nije isplatio razne Kärcherove uređaje za pranje. Ostao im je dužan 79 tisuća kuna. Oštetio je i druge tvrtke diljem Hrvatske te je tjeralicu izdalo više sudova. Od početka prošlog desetljeća nedostupan je hrvatskom pravosuđu. Sumnja se da je na teritoriju Republike Srbije. Optužnica u Čakovcu podignuta je 2012. te je potvrđena 10. kolovoza ove godine, uz odluku da mu se sudi u odsutnosti.

No, Lukačić se oglasio s nepoznate lokacije te se pozvao na Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Traži da mu se sudi u nazočnosti, kako bi mogao iznositi obranu. Smatra da odluka nije u skladu ni s presudama Europskog suda za ljudska prava niti sa stajalištima Vrhovnog suda RH. Poručuje da nema dokaza da svjesno izbjegava pristupiti, no predsjednik vijeća Igor Pavlic, ujedno glasnogovornik Županijskog suda, glatko ga je odbio. Kako nabraja, nepoznato je Lukačićevo boravište, raspisana je potraga, određen mu je istražni zatvor, još 2001. godine raspisane su domaća i međunarodna tjeralica, te ništa nije dovelo do njegova uhićenja. Stoga je očito da se krije te je u bijegu. Kako je od kaznenog djela prošlo više od 15 godina te se bliži rok zastare (20 godina za djelo kažnjivo s 1 do 8 godina zatvora), sudit će mu u odsutnosti. 

Izvor: 3160