Crna kronika 20.01.2016. 08:27. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Donja Dubrava, Kotoriba

Policija pretresa "Doljnji kraj", danas pokop Jožefa Matulina

Nakon što je jučer, u utorak 19. siječnja, u Čakovcu provedena obdukcija, danas u 15 sati u Donjoj Dubravi bit će pokopan ubijeni mještanin Jožef Matulin (73). Sprovod je dakle, zakazan za 15 sati, dok se sat poslije održava sv. misa po nakani – Velika devetnica u čast sv. Josipa – prva u nizu od devet srijeda kojima se iščekuje Jožefovo! 

Podsjetimo, Matulina je u ponedjeljak, u njegovu domu u Zagrebačkoj ulici, pronašla patronažna sestra; bio je vezan. Policija provodi intenzivna kriminalistička istraživanja kako bi se pronašao njegov ubojica. Jožef Matulin bio je star, bolestan i nemoćan. Imao je gotovo 150 kilograma i sam nije mogao gotovo ni ustati. No kako je bio samac, uštedio je mnogo novca koji je nekome očito zapeo za oko.

Kako doznajemo iz svojih izvora ishođeno je i više naloga za pretres domova. U utorak navečer jedna je takva pretraga obavljena i u Kotoribi, u takozvanom Doljnjem kraju. Policijska vozila više su sati stajala pred jednom obiteljskom kućom.  Mještani su prisutnost „marica“ odmah povezali s nemilim događajem iz susjedne Donje Dubrave.

Kako smo doznali iz pouzdanih izvora, osnovana sumnja na konkretnu osobu u utorak navečer još nije postojala. Provode se brojne mjere i izvidi te policija provjerava brojne adrese osoba koje su bile povezane s Matulinom, u nadi da će negdje "procuriti". Obuhvaćen je širi pojas od donjega Međimurja pa dalje preko Donje Dubrave prema obližnjim podravskim naseljima.

Naime, dok je još mogao, Matulin se bavio poljoprivredom i prijevozom drva, pri čemu je bio u kontaktu s mnogima. Kad je onemoćao ljudi su mu dolazili pomoći u i oko kuće, za naknadu. Lako je stoga moguće da je ubojica „nanjušio“ kako gazda Matulin raspolaže pristojnom svotom. Više mu je puta i provaljeno; nedavno su mu ukrali hlače s novčanikom i bankovnim karticama, a krali su mu i naftu iz poljoprivrednih strojeva...

O događaju smo pisali ovdje.