Crna kronika 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Poštujte odredbe Zakona o prebivalištu!

Uz blagdane, kad mnogi građani koji žive i rade u inozemstvu, borave u Hrvatskoj, policija ponavlja upozorenja na obveze prema Zakonu o prebivalištu (NN 144/12). Osobe koje su iselile radi trajnog nastanjenja u drugoj državi moraju prije iseljenja odjaviti prebivalište, a ako su to propustile učiniti, odjavu mogu zatražiti i putem nadležne diplomatske misije ili konzularnog ureda RH u državi u koju su uselili. Dakle, radi se o našim državljanima koji trajno žive u drugoj državi, neovisno o tome imaju li u Hrvatskoj u vlasništvu nekretninu, a u Hrvatsku dolaze samo povremeno. Prilikom odjave dužne su vratiti osobnu iskaznicu - radi poništenja. Odjavom prebivališta ne gube hrvatsko državljanstvo, već samo pravo na osobnu iskaznicu jer se njome dokazuje prebivalište u Hrvatskoj. Ako se odluče vratiti trajno, u nadležnoj policijskoj upravi ili postaji mogu ponovo prijaviti prebivalište.
Hrvatski državljanin koji ne namjerava iseliti radi trajnog nastanjenja, nego u drugoj državi privremeno boravi radi zaposlenja, obrazovanja, dugotrajnog liječenja i drugih razloga nije dužan odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj. No, policijskoj upravi ili postaji na čijem području je prijavljen mora dojaviti da privremeno boravi u inozemstvu. Ako nije u mogućnosti to učiniti u Hrvatskoj, obavijest o privremenom boravku u inozemstvu može dati i u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu RH u inozemstvu. Pritom mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju o razlozima privremenog boravka u inozemstvu (potvrdu o zaposlenju ili školovanju, dozvolu boravka u inozemstvu i sl.) Oni koji privremeno borave u inozemstvu i dalje imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj imaju i pravo na osobnu iskaznicu.
Dakle, osobe koje su zaposlene u inozemstvu, ali nemaju namjeru trajno se tamo nastaniti, nisu dužne odjaviti prebivalište, već samo javiti da privremeno borave u inozemstvu i dojavu obnoviti nakon 5 godina, a onda svake 3 godine, sve dok borave u inozemstvu.
Građani koji su se 29. prosinca 2012. godine već nalazili u inozemstvu duže od godinu dana radi obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su uz određeno vremensko razdoblje, dugotrajnog liječenja ili drugih razloga, moraju najkasnije do 29. prosinca ove godine o tome obavijestiti nadležnu PU ili postaju, odnosno diplomatsko-konzularno predstavništvo. Ako to ne učine, za njih će se po službenoj dužnosti pokrenuti postupci odjave iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.
Građani koji su 29. prosinca 2012. godine imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana ili koji nisu nikad ishodili osobnu iskaznicu, kao i građani koji imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica (nepostojeće adrese) najkasnije do 29. prosinca ove godine PU upravi ili postaji na čijem području imaju prijavljeno prebivalište moraju ponovo ga prijaviti. Ako to ne učine, izvršit će se odjava njihovog prebivališta iz zbirke podataka o prebivalištu. Osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u RH, ali nisu nikad živjele u u njemu (prijavile su ga fiktivno), dužne su odjaviti svoje prebivalište u RH. Ako to same ne učine, nadležna PU ili postaja po službenoj će dužnosti pokrenuti postupak odjave.
Policija poziva sve građane koji su se prepoznali u nekoj od ovih kategorija da se što prije obrate nadležnoj PU ili postaji i reguliraju svoj status – za kršenje odredbi ovog zakona predviđene su novčane kazne u iznosu od 500 kuna do 5 tisuća kuna.

Izvor: 3062