Crna kronika 25.08.2020. 10:57. Zadnja izmjena: 25.08.2020. 11:03.

Računalna prijevara

Presreo elektroničku korespodenciju i oštetio obrtika za više desetaka tisuća kuna

Zaprimljenom kaznenom prijavom i trenutno provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je u razdoblju od 24. do 30. lipnja 2020. godine, nepoznati počinitelj pomoću zloćudnog (malicioznog) računalnog programa presreo elektroničku korespondenciju (e-poruke) između 65-godišnjeg vlasnika obrta iz Gornje Dubrave i tvrtke iz Narodne Republike Kine, od koje naručuje repromaterijal za izradu svojih proizvoda.

Prevarant je potom naveo oštećenog vlasnika obrta da početkom srpnja ove godine uplati nekoliko desetaka tisuća kuna na broj računa, koji ne pripada kineskoj tvrtki s kojom posluje.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti opisanog kaznenog djela računalne prijevare te otkrio počinitelj.

Svijet interneta postao je vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana, vlasnika obrta i raznih tvrtki izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike kojima se koriste postaju sve inovativnije i teže ih je otkriti.

Stoga, savjetuje se da dobro provjerite elektroničke adrese pošiljatelja elektroničke pošte, da ni u kom slučaju ne otvarate privitke sadržane u elektroničkoj pošti nepoznatih pošiljatelja, da se ne odgovara na takve poruke, a naročito da se ne uplaćuju zatraženi novčani iznosi te da se na razne zahtjeve u primljenim porukama ne šalju  osobni podaci, kao ni fotografije osobnih dokumenata ili bankovnih kartica.

Također, savjetujemo da na vanjskom uređaju, odnosno tvrdom disku ili nekom drugom mediju pohranite podatke s računala, a u slučaju da ipak dođe do neovlaštenog pristupa računalnim podacima te su time podaci trajno oštećeni ili blokirani, odmah o događaju obavijestite policiju.