Crna kronika 26.03.2016. 09:15. Zadnja izmjena: 26.03.2016. 09:57.

Show pred sudom

Ružu Šimunković pravosudni policajci pronašli su skvrčenu, nekoliko kilometara od automobila

Na Županijskom sudu u Varaždinu u srijedu, 16. ožujka, nastavljeno je suđenje Ruži Šimunković (51) iz Zasadbrega. Podsjetimo, terete ju za pokušaj teškog ubojstva Tihomila B. u listopadu 2012. godine u zaustavljenom automobilu u Sloveniji, kako bi mu uzela 12 tisuća eura.

Prošlotjedno ročište počelo je dramatično. U sudnicu je ušao pravosudni policajac požeške kaznionice i kazao da Ružu na drugi kat zgrade suda mogu jedino - unijeti nosilima.

"Prilikom preuzimanja optuženice u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu normalno se kretala. Kad smo stigli u dvorište Zatvora u Varaždinu i otvorili stražnja vrata zatekli smo je skvrčenu na podu. Pokušali smo je posjesti, no obrušila se. Pozvali smo medicinskog tehničara koji joj je izmjerio tlak i pregledao je te je rekao da joj nije ništa, no ustrajala je da ne može doći pred sud. Odnijeli smo je u prostoriju Zatvora u Varaždinu (tik uz zgradu suda, op.a.) i polegli je na krevet.", kazao je Mario Radošić.

Kako je taj dan trebao svjedočiti i sudski vještak za psihijatriju Nenad Horvat, s Ružinim braniteljem sutkinja ga je uputila do Ruže. Vratio se i rekao da ju je zatekao u stanju koje na prvi pogled izgleda prilično dramatično. Pričao je s njom, žalila se na uvjete u kaznionici, nekomfor... Na kraju je, stručnim rječnikom, kazao kako u biti tegobe prikazuje većima nego što jesu i izmišlja simptome. Smatrao je da je sposobna na raspravu. Kako god bilo, Ružu nisu uspjeli dovesti te su ostali svjedoci ispitani izvanraspravno.

Slovenski policajac Nino Popadić prisjetio se kako su je pronašli nekoliko kilometara od automobila. Tragali su satima, a nanjušili su je psi tragači uz drvo okruženo grmljem. Kazao je da je pas skočio na nju jer je zamahnula torbom, a on ju je potom oborio na tlo jer se opirala.