Crna kronika 24.01.2016. 12:07. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Pravomoćna presuda

Udomljenoj djevojci vijećnik je obećavao kuću i automobil

Vrhovni sud RH 22. listopada potvrdio je presudu Županijskog suda u Varaždinu, kojom je muškarac iz Gornjeg Zebanca osuđen na osam mjeseci zatvora zbog spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina. Potvrdio nam je to Igor Pavlic, glasnogovornik varaždinskog suda.

- Žalba optuženika odbijena je kao neosnovana te je potvrđena presuda prvog stupnja, koja je tako postala pravomoćna. Odbijena je i žalba tužiteljstva, koje je tražilo veću kaznu - kaže Pavlic. Od varaždinskog suda dobili smo i anonimiziranu prvostupanjsku presudu, jer je sudska rasprava zbog delikatnosti slučaja bila tajna. U presudi je opisano što je muškarac u ranim pedesetima radio s djevojkom, koju je s tadašnjom suprugom udomio.

- U razdoblju od 22. studenog 2007. do 21. studenog 2008. godine, u garaži i podrumu obiteljske kuće i u vikendici, u nakani da je seksualno iskoristi, koristeći svoje svojstvo udomitelja, znajući da ima manje od 18 godina te svjestan njezine materijalne i emocionalne zavisnosti, obečavajući joj zajednički život, kuću i automobil, zbog čega se nije mogla oduprijeti njegovim seksualnim zahtjevima, u više navrata, unatoč njezinu protivljenju, s njom je imao seksualni odnos na način da bi je svaki puta polegao, skinuo s nje odjeću i stavio svoje spolovilo u njezino te u više navrata tražio da ga oralno spolno zadovoljni, što je i učinila - stoji u izreci presude. U zatvoru neće provesti mnogo, jer mu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, od 20. listopada 2009. do 1. ožujka 2010. godine.

Kako je otkrio list Međimurje još u ožujku, riječ je o soboslikaru, vijećniku Općinskog vijeća Selnice. U Vijeće je ušao putem liste HSLS-a, iako nije član stranke. Proučili smo stoga općinski Statut, čiji članak 36 kaže kako vijećniku mandat prestaje ukoliko je "pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, danom pravomoćnosti presude." Upitali smo stoga načelnika Ervina Vičevića zna li za pravomoćnost presude i jesu li ga izbacili iz Općinskog vijeća.

- Nije to još riješeno, nismo znali. Tražit ćemo odmah službeno od Županijskog suda u Varaždinu i provesti stvar na idućoj sjednici Vijeća u veljači. Maknut ćemo ga iz Vijeća, no prvo ćemo se konzultirati s Uredom državne uprave u Međimurju kako to točno provesti. Inače, otkad ste prvi put pisali o tome samo se jednom pojavio na sjednici Vijeća - kaže Vičević.