Aktualno 10.02.2020. 10:16. Zadnja izmjena: 10.02.2020. 10:27.

Grad Prelog

Uspješno realiziran projekt 'Ne dvoji nego smeće odvoji'

Sve jedinice lokalne samouprave koje gravitiraju Komunalnom poduzeću Pre-kom prošle su godine prešle stopu od 50% odvajanja otpada, dok je prosjek Hrvatske i dalje tek 27%...


Prošlog je tjedna održana završna konferencija projekta „Ne dvoji nego smeće odvoji“ financiranog sredstvima Kohezijskog fonda. Projekt čiji je autor i korisnik Grad Prelog, započeo je u lipnju 2018. godine i bio je usmjeren na osvještavanje građana o održivom gospodarenju otpadom na području grada Preloga te Općine Dekanovec, Općine Donji Vidovec, Općine Belica, Općine Sveta Marija, Općine Donja Dubrava, Općine Domašinec, Općine Pribislavec, Općine Donji Kraljevec, Općine Goričan, Općine Podturen, Općine Kotoriba i Općine Martijanec u Varaždinskoj županiji. Završnoj konferenciji prisustvovali su gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek sa suradnicima te načelnici i predstavnici partnerskih općina kojima su voditelji projekta prezentirali krajnje rezultate.

- Iako stanovnici koje je projekt obuhvatio već imaju izgrađenu svijest o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, što dokazuje činjenica da građani Preloga odvajaju više od 71% otpada te recimo mještani općine Belica više od 67% otpada, važno je educirati nove generacije i širiti informacije o pravilnom odvajanju i sprečavanju nastanka otpada, kompostiranju i ponovnoj uporabi predmeta, rekao je gradonačelnik Kolarek. Ciljane skupine projekta bila su upravo djeca vrtićke i školske dobi, mladi, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom, odgojno-obrazovne institucije, domaćinstva, javne ustanove, OCD-i i turisti, odnosno preko 40.000 stanovnika.

Vesna Novak, Ljubomir Kolarek i Miljenko Radović

- U sklopu obrazovno-informativnih aktivnosti projekta izrađeni su letci o odvajanju korisnog otpada, brošura – Vodič o gospodarenju otpadom, izrađena je web stranica o gospodarenju otpadom na području provedbe, nabavljene su slikovnice i bojanke za djecu, organizirane su radionice i eko kvizovi, dizajnirani su plakati i objavljivani u lokalnim novinama, snimljeni su video i audio spotovi koji su emitirani na lokalnim televizijama i radijima, a izrađen je i poseban letak o odvajanju otpada prilagođen osobama s intelektualnim teškoćama, sve u cilju smanjenja nastanka otpada, educiranja o pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima te povećanju kućnog kompostiranja i ponovne uporabe predmeta, nastavio je voditelj projekta Igor Slaviček.

Voditelj projekta, Igor Slaviček

Pravilnim informiranjem podignuta je svijest građana o tome da čineći nešto dobro za zaštitu okoliša činimo korist sadašnjim, ali i budućim generacijama.

Stiglo rješenje ustavnog suda

- Komunalna tvrtka Pre-kom iz Preloga prošle je godine predala zahtjev Ustavnom sudu da ocijeni je li Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom u skladu s Ustavom i Zakonom o održivom gospodarenju otpadom prema kojima bi jednočlanim i dvočlanim kućanstvima te malim poduzećima cijene javne usluge rasle i više od sto posto, objasnio je Siniša Radiković, direktor GKP Pre-kom.

Siniša Radiković, direktor GKP Pre-kom

 - Najnovija informacija je ta da je Ustavni sud na sjednici održanoj 29. siječnja 2020. donio Rješenje kojim je pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti te donio privremenu mjeru kojom se obustavlja izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju izmjena Uredbe iz 2019. godine do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, nastavio je Radiković.

Izvor: 3381