Živa zemlja 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

MLJEKARI OPET PRED SVOJIM MINISTARSTVOM

MLJEKARI OPET PRED SVOJIM MINISTARSTVOM

S manje od 3,2 kune za litru ne mogu preživjeti

Iz Međimurja su prema Zagrebu autobusom i s nekoliko osobnih automobila u petak ujutro krenuli članovi Udruge proizvođača mlijeka Međimurja.
Naime, za petak je bila zakazana redovna sjednica savjeta za mlijeko, a brojni poljoprivrednici – pristigli u Zagreb s pet autobusa i u stotinjak automobila iz svih krajeva Hrvatske - došli su izraziti podršku svojim predstavnicima u razgovorima s Ministarstvom.
Igor Rešetar, predsjednik UPMM-a i od jesenas predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, kaže:
- Mi samo tražimo realnu cijenu mlijeka od 3 kune i 20 lipa po litri jer sa sadašnjom cijenom od 2 kune i 20 lipa jednostavno više ne možemo opstati, tim više što s približavanjem Europskoj uniji naše obveze – kako financijske, tako i administrativne rastu iz dana u dan. Ne vozika se nama u Zagreb niti prosvjeduje jer posla imamo i preko glave doma, ali u razgovoru s ministrom moramo naći rješenje, stanje kakvo je sada je neodrživo...
Osim cijene mlijeka od 3,2 kune po litri vezano uz euro (0,44 eura plus državna premija za mlijeko), mljekari su u Ministarstvo išli i sa zahtjevom da se ubrza isplata državnih potpora zbog teške situacije u proizvodnji mlijeka te nađe rješenje za blokade računa brojnih proizvođača mlijeka koji više ne mogu servisirati svoje kredite. (MB)

POLOVIČAN DOGOVOR

Cijena stoji, krediti se popisuju

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izvijestio je nakon sastanka s mljekarima:
- Proizvođači i prerađivači mlijeka u roku tjedan dana trebaju napraviti objektivnu kalkulaciju proizvodnje mlijeka na temelju koje bi se nastavili razgovori oko otkupne cijene mlijeka. Cijena mlijeka ne može se dogovarati bez prerađivača, kojih na današnjem sastanku nije bilo...
Najavio je i da će država štititi cijenu od 2,2 kune po litri do kraja ožujka iduće godine, a ne samo do 10. prosinca ove godine, kako je bilo ranije dogovoreno. U rješavanju potpora kapitalnim ulaganjima intenzivirat će se obrada zahtjeva, a nakon dostave popisa proizvođača najugroženijih kreditima banaka – pokušat će se naći rješenja za deblokade računa. Razgovori su trebali biti nastavljeni prošlog petka, 11. prosinca u trokutu proizvođači–otkupljivači–Ministarstvo, no ekipa se nije uspjela okupiti oko pregovaračkog stola. Mljekari čekaju poziv na sastanak, obećano je opet – ovog će se tjedna razgovarati.

Izvor: 2851