Živa zemlja 08.05.2017. 20:48. Zadnja izmjena: 09.05.2017. 08:39.

Nedelišće

Na Smrčkijadu stiglo čak 327 gljivara iz dvije države!

Čak 327 gljivara iz 21 gljivarskog društva sudjelovalo je u Lovu na zlatnog smrčka u organizaciji Gljivarskog društva Smrčak iz Čakovca, Općine Nedelišće i njene Turističke zajednice. Natjecatelji 19. međunarodne međimurske gljivarijade Smrčkijade stigli su sa svih strana - od Slavonije, preko Istre, do Slovenije. Ove godine baza nije bila u Pušćinama već u dvorani MESAP-u u Nedelišću, što se zbog broja natjecatelja pokazalo kao pun pogodak.

Na podršci Općini Nedelišće zahvalio je predsjednik Smrčka Vladimir Mislović. S domaćim vodičima gostujući su gljivari tri sata "češljali" šumarke uz Dravu. Ove godine berba je, zbog dužeg sušnog razdoblja, bila loša. Naime, od 47 ekipa samo ih je šest natjecateljskoj komisiji (Drago Korpar, Marija Žišković i Ivan Vrtarić) donijelo smrčke. Ubrano je 380 smrčaka, ukupne težine 4,925 kilograma.

Zanimljivo, Štrumpfovi su ubrali 284 smrčaka, težine 3,632 kilograma. Riječ je o Dinku Suličiću iz Zagreba i njegovom trogodišnjem sinu Viti. Budući da nije članica Smrčka s njima je mogla brati i Andreja Ceilinger iz Pušćina, a vodič ekipe bio je njezin otac Stjepan (riječ je o prošlogodišnjim pobjednicima). S 57 smrčaka teških 615 grama drugi su bili gljivari GD-a Kamilo Blagaić Zagreb. Treća je bila ekipa Boletus iz Umaga, koja je ubrala devet smrčaka, teških 320 grama. Trofej Zlatni smrčak pripao je trogodišnjem Viti - za smrčka teškog 91 gram i dugačkog 13 centimetara.

*Bez imalo srama

Vodstvo Smrčka godinama pokušava natjecateljski dio učiniti regularnim, no, klipove im podmeću upravo Međimurci. Određeni "natjecatelji", koji odmalena poznaju pojas uz Dravu, smrčke su, godinama, brali tjednima uoči Smrčkijade. Nakon što bi tako opustošili područje, slavodobitno bi komisiji donijeli nekoliko punih košara smrčaka. Dobronamjerni gosti, koji su putovali s drugog kraja države, mogli su ih samo ogorčeno promatrati s praznim košarama.

Ove godine vodstvo je odredilo da domaćini mogu biti samo vodiči. No, nepošteni su doskočili i tome te su se "infiltrirali" u gostujuće ekipe i još jednom natjecateljski dio Smrčkijade pretvorili u farsu.