Živa zemlja 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Ovdje uzgajam, na moru tržim

U invalidsku mirovinu koja je samo 578 kuna Ivan Lesjak iz Pribislavca upućen je 2009. godine. Zbog stanja svoje kralježnice (istrošene u tesarskom zvanju), godinama je bio nezaposlen (a tko će zaposliti tesara-ivalida?!), pa je bio prisiljen za vlastitu egzistenciju baviti se još nečim.
Najbliža mu je bila, jer tako je - kaže, i odrastao, poljoprivreda. Tridesetak godina već – koliko je mogao – bavi se poljoprivredom, a ove je godine napravio pravu prekretnicu u svom životu:
- Selim na Krk! Zapravo sam već preselio u Njivice, a za to se već pripremam otkako sam vidio da ću u mirovinu, da nešto moram smisliti kako bi se moglo živjeti.
U Krištanovcu sam zasadio voćnjak – breskve, marelice, nešto drugog voća, imam i povrtnjak... I moja je ideja – u Međimurju uzgajati, na moru tržiti što se tu uzgoji! Pripremao sam se za to... Još 2009. godine krenuo sam u školu za voćara (u Pučko otvoreno učilište), imam uredno registriran OPG, imam dozvolu za prodaju vlastitih proizvoda u pokretnoj trgovini... Mislim da bi mnogi mladi ljudi mogli slično napraviti jer - ako ja mogu u mojim godinama, što bi to bilo za mlade ljude. Želim dokazati da nije sve baš tako loše i sve baš tako bez perspektive, kako se to prikazuje... Treba se odvažiti i krenuti u novo. Tu mi je samo 0,95 ha pod voćkama, a imam i luk, krastavce, papriku, paradajz... Sve se to dolje jako dobro proda u sezoni, pa sad ja mogu biti dobar primjer veze poljoprivrede i turizma. To je isplativo... Službeno, od 29. ožujka ove godine stanovnik sam Krka. Dolazim do dva puta tjedno u Međimurje, a evo, sad još samo da se s prijateljima, kumovima, susjedima uz roštilj i kotlovinu pozdravim, pa da počnem život na novi način... (MB)

Izvor: 3040