Živa zemlja 18.02.2017. 10:45. Zadnja izmjena: 18.02.2017. 10:45.

Udruga pčelara "Agacija"

Pčelari preživjeli lošu pčelarsku godinu

Nedavno su se u Čakovcu okupili pčelari, članovi Udruge pčelara "Agacija" na godišnjoj skupštini. "Agacija" je jedna od najmasovnijih poljoprivredničkih udruga u Međimurju, a sudeći po mnoštvu aktivnosti koje je u svom izvješću o radu nabrajao Branko Lipić, predsjednik, i jedna od najaktivnijih.

U proizvodnom pogledu, prošlu godinu pčelari ne bilježe kao uspješnu. Naime, za 10. (jubilarno) ocjenjivanje međimurskog meda prijavljena su bila samo 43 uzorka meda, ocijenjenih s 13 "zlata", 16 "srebra" i 14 "bronci", što je manje nego inače i jasno govori da je malo pčelara navrcalo više od 100 kg meda koliko je "kvalifikacijski prag" za pristupanje ocjenjivanju. Jer i pčelare je, kao i sve ostale poljoprivrednike, oštetio jaki proljetni mraz koji je uništio medonosno bilje, voćne paše i bagrem kao glavnu pčelinju pašu u Međimurju.

No, pčelari kao pčelari, žilava sorta, nisu obeshrabreni prirodnim nepogodama i nastavljaju s radom u nadi da će medonosna sezona 2017. biti makar malo bolja od zadnjih nekoliko uzastopno loših godina.