Živa zemlja 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 19.04.2016. 10:25.

Putevima vina

Rajko Cmrečnjak ima najbolji pušipel

Prošlog petka vinska manifestacija Putevima vina, u organizaciji Udruge Mediterra, stigla je i u Međimurje. Ovdašnjoj stručnoj publici prezentirano je 27 najboljih vina Hrvatske, a ocjenjivan je izvozni potencijal vina u kategoriji najboljeg bijelog vina do 7 eura i preko 7 eura i najboljeg crvenog vina do 10 eura i preko 10 eura. Putevima vina jedna je od najznačajnijih vinskih manifestacija u kojima se svake godine valorizira izvozna vrijednost naših vina.

Sve je počelo u Vinariji Dvanajščak-Kozol u Dragoslavcu, gdje su domaćini brojnim vinarima i drugim gostima prezentirali međimurska jela. Za taj dio bila je zadužena Rajka Dvanajščak koja je ponudila pretepenu juhu, meso z tiblice, slanine, sir z vrhnjem i kuruznu zlevanku. Suprug Zdravko Dvanajščak i kćerka Lea predstavili su vina.

"Imamo 7 hektara vlastitih vinograda i još 4 hektara u najmu. Proizvodimo pušipel, graševinu, chardonnay, pinot bijeli i pinot crni, a radimo i nekoliko kupaža DK-a Grofovo. Njegujemo uglavnom svježa vina koja se potroše u godinu i pol dana. K tome, ovdje u našoj kušaonici razvijamo i vinski turizam. Životni moto nam je 'Stvaranje vina naš je život' ", rekao je Dvanajščak, a potom je priređena degustacija njihovih vina u vinogradu s nasadom pušipela starim oko 40 godina.

Drugi dio Puteva vina, velika regionalna prezentacija hrvatskih vina, održan je u dvorcu Terbotz u Železnoj Gori u vlasništvu obitelji Jakopić. O vinariji i kuriji, čiji temelji datiraju iz 1803. godine, govorio je Branimir Jakopić, i to u kušaonici vina u podrumu kurije.

"Pisana povijest vinarske obitelji Jakopić starija je od 100 godina. Danas imamo 13,5 hektara vinograda i na njima uzgajamo pušipel, zeleni silvanac, sauvignon, graševinu, rajnski rizling i muškat žuti. Oko kurije Terbotz imamo 6 hektara crnih sorti. Svi članovi obitelji rade u vinogradu, a ovaj restoran i kušaonicu za pedesetak gostiju sami smo osmislili, izgradili i opremili.", rekao je Jakopić.

Manifestacija "Putevima vina" turistički je projekt ekskluzivnog karaktera koji jednom godišnje okuplja 35 najznačajnijih proizvođača vina i srodnih prehrambenih proizvoda. Udruga Mediterra dosad je uspješno organizirala pet manifestacija. Svake godine domaćin je jedna hrvatska vinarija koja je uz Udrugu Mediterra suorganizator ovog tradicionalnog događaja. Dosad su Putevi vina bili u Iločkim podrumima (2009.), Podrumima Belje (2010.), Vinariji Zdjelarević (2011.), Vinariji Grabovac (2012.) i Vinariji Degrassi (2013.). Šesta regionalna manifestacija Putevima vina održana je u Međimurju, u organizaciji i domaćinstvu vinarija Dvanajščak i Jakopić, a u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije

"Turističkim projektom Putevima vina pokrenuta je inicijativa razvoja kulture vina u Hrvatskoj i popularizacije hrvatskih vina u svijetu. Manifestacija je jedinstvena u svijetu i idealno je mjesto na kojem se mogu saznati trendovi u proizvodnji vina te izvozni potencijali svakog proizvoda (omjer cijene i kvalitete).", rekao je Miroslav Mirković, predsjednik Udruge Mediterra.

Pobjednici

Ove godine 27 najboljih hrvatskih vina, kao i četiri domaća pušipela (Dvanajščak, Jakopić, Cmrečnjak i Štampar) ocjenjivao je međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka iz Slovenije, Belgije, Hrvatske i Slovenije, a u drugom dijelu vina su kušali i davali svoje mišljenje i ocjene vinari, novinari i gosti, pod vodstvom Franje Francema, potpredsjednika Sommeliera Hrvatske.

Najbolje bijelo vino ispod 7 eura je graševina Premium 2013. iz Iločkih podruma (5 eura), najbolje bijelo vino iznad 7 eura je malvazija Uroboros sur lie 2012.  Vinarije Trapan - Istra (10 eura), najbolje predikatno vino je rajnski rizling - izborna berba prosušenih bobica 2011. iz Vinarija Bodren - Hrvatsko zagorje (25 eura), a najbolje rose vino je pinot crni rose 2013. iz Erdutskih vinograda (3,5 eura).

Najbolje crveno vino ispod 10 eura je Ivan Dolac Selection 2007. iz Vinarija PZ Svirče (10 eura), a najbolje crveno vino iznad 10 eura je Tvoja krv i moja 2009. iz G&J vinarija, Zadar (25 eura).

Od međimurskih vinara trijumfirao je Rajko Cmrečnjak. U kategoriji najboljeg pušipela  titulu je osvojio pušipel 2013. Vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana. U posebnoj kategoriji najboljih hrvatskih vina, prema preporuci vinara, prvo mjesto zauzeo je sauvignon 2013. (7 eura), također iz Vinarije Cmrečnjak.

Izvor: 3088