Živa zemlja 14.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Velika sajmena srijeda u Čakovcu

Velika proljetna ponuda i potražnja zabilježene su na sajmu protekle srijede, u jednom od najtoplijih dana ove godine. S obzirom na kašnjenje sa sadnjom i sijanjem zbog dugotrajne zime, svi su požurili iskoristiti ovo toplo vrijeme kako bi nabavili sadni materijal i iskoristili posljednje trenutke za poljoprivredne poslove.
Primjerice, za krumpir, koji je ranijih godina u ovo doba već uvelike niknuo na poljima, sada je tek došlo vrijeme sadnje. Velika je bila ponuda sadnog krumpira koji je već u sanducima pun izboja, niknuo, tako da će ovogodišnji međimurski mladi krumpir kasniti i s vađenjem i ponudom. Pored konzumnog, “starog” krumpira, po cijeni od 4 kune, velika je bila ponuda gotovo svih poljoprivrednih proizvoda, od kojih su mnogi iz uvoza. Najveća je ponuda bila na cvjetnim štandovima te onima s “flancima” svih vrtnih kultura - paprike svih vrsta i boja te paradajza u plastičnim teglicama, kao i u rinfuzi.
Da je ovo bio jedan od najposjećenijih sajmova, s preko 200 ponuđača i dvije i više tisuća kupaca, govori i podatak da je kolona automobila za ulaz na sajmeni prostor bila dugačka preko jednog kilometra iz pravca grada, a uz regulaciju prometne policije, promet se odvijao bez nezgoda. Cijene sadnica kretale su se od 0,20 kuna za mladice salate do 1-2 kune za lijepe, zdrave i već čvrste stabljike paprike ili paradajza.
Ponovo zamjeramo Čakomu koji, unatoč prošlogodišnjem upozorenju, na prilaznoj cesti ne popravlja put do samog ulaza u prodajni sajmišni prostor.

Toni A. Lesinger

Izvor: 3029