Živa zemlja 28.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Vinari u Osijeku / Vinska omotnica

Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman i njezin kolega iz Osječko-baranjske županije Dragan Vulin dogovorili su sve detalje oko suradnje dviju županija u projektu URBANOVO 2014., čime je Osječko-baranjska županija postala službeni partner ovogodišnje manifestacije.
- Želja nam je u projektu URBANOVO iz godine u godinu spajati vinske regije Hrvatske, promovirati naše vinare i ostale poljoprivredne proizvođače te im pronalaziti nova tržišta. Ovakva suradnja između županija dosad se pokazala vrlo uspješnom, istaknula je nakon sastanka u Osijeku Sandra Herman, potkrijepivši to na primjerima suradnje sa Zadarskom, Istarskom i Primorsko-goranskom županijom.
Osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin također je istaknuo zadovoljstvo ovakvim dogovorom jer - kako je naglasio - osim na gospodarskom planu, suradnja ima potencijala i na području turizma i kulture.
- U našoj županiji imamo 12 vinskih cesta i bogatu kulturu uzgoja vinove loze. Naši su vinari, ali i drugi poljoprivredni proizvođači zainteresirani za suradnju, a i ja sam osobno vrlo sretan što je Međimurska županija u nama prepoznala potencijalnog partnera, rekao je Vulin.
Na sastanku održanom u Osijeku kojem je nazočila i Silva Wendling, pročelnica UO-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, projekt URBANOVO 2014. predstavio je član Organizacijskog odbora Marko Puškadija.
Dogovoren je nastup baranjskih vinara na Festivalu pušipela koji će se u sportskoj dvorani u Štrigovi održati od 16. do 18. svibnja, ali i nastup međimurskih vinara na Danima vina i turizma u Osijeku koji će se održati 3. svibnja na prostoru osječke Tvrđe.

ZA VINOGRADAR-SKO - VINARSKU PROIZVODNJU
Otvara se vinska omotnica
Agencija za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaje iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. g. koji obuhvaća tri mjere korištenja tzv. vinske omotnice za novčanu potporu pri investiranju u vinogradarsko vinarsku proizvodnju.
NPP sektoru vina podržava se financijski restrukturiranje i konverzija vinograda (ulaganja u obnovu postojećih vinograda), zatim ulaganje u vinarije i marketing vina (marketing, unapređenje postojećih imanja, podruma i opreme) te promocija na tržištima trećih zemalja (poticanje izvoza vina izvan zemalja članica EU).
Za povećanje konkurentnosti proizvodnje kvalitetnih vina, modernizaciju vinogradarskih i vinarskih tehnika te promociju i prodaju na tržištima trećih zemalja u vinskoj omotnici čeka od 10,8 do 11,8 milijuna eura (€) godišnje.
Potencijalni korisnici navedenih mjera moraju biti upisani u vinogradarski registar te ispu-njavati uvjete propisane pravilnicima o njihovoj provedbi koji su objavljeni u Narodnim novinama broj 127 iz 2013. godine (preuzimanje putem linka http://www.apprrr.hr/pravna-osnova-149.aspx). Trenutno su aktualni natječaji za dvije mjere iz NPP-a sektoru vina: jedan je natječaj za dodjelu sredstava za mjeru restrukturiranje i konverzija vinograda u 2014. godini (Narodne novine br. 20/14), a drugi natječaj je za dodjelu sredstava za promidžbu na tržištima trećih zemalja u 2014. godini (Narodne novine br. 20/14). (MB)

Izvor: 3070