Pod međimurskim nebom 01.04.2016. 12:37. Zadnja izmjena: 01.04.2016. 13:30.

Težak odabir

Među svim prijavljenim vuzmenkama uspjeli smo odabrati najbolju

U suradnji s Radijem 1 i ove je godine održana akcija Tražimo najvuzmenku. Iako vrijeme nije bilo najljepše naše posebne komisije obišle su sve prijavljene vuzmenke i teškom mukom odabrale najbolje. Prvo mjesto osvojila je ona u Novom Selu na Dravi, drugo ona u Herjakovčini (Prekopa) i treće u Jalšovcu. Za prvo mjesto nagrada - velika šunka i pet litara vina, već je predana u subotu, nagradu za drugo mjesto (pet kilograma kobasica i pet litara vina) podigli su graditelji vuzmenke u Prekopi, a za treće nagrađena nagrada ( 100 jaja i pet litara vina) još čeka u redakciji. Čitav tijek akcije izravno je u svom programu prenosio Radio 1 (105,6 MHz), koji je za najbolje nagrade također osigurao vrijedne nagrade. Hvala svim graditeljima i čuvarima tradicije i vidimo se na Najvuzmenki 2017. 

JALŠOVEC

U Jalšovcu je grupa susjeda “z brega”, koju su činili Luka Puklavec, Nikola Borko, Luka Novak, Mihael Krištofić, Patrik Ivančić, David Ivančić, Patrik Trstenjak, Dario Kralj, Marko Brežnjak, Damjan Kovač, Kristijan Nemec, Karlo Herjavec i Patrik Herjavec napravila vuzmenku visoku 12 metara i solidne osnove – vrlo dobar pokušaj za debitante u našem natječaju.

PREKOPA

Vuzmenku u Prekopi, u kraju zvanom Herjakovčina, podigla je manja, ali vesela grupa koju je predvodio i glavni posao obavio Dušan Rebernik, a posvetio ju je unučici Kiari Rebernik. U gradnji su mu pomogli Mirko Zamuda, Alojz Hunjadi, Barbara Zamuda, Stanko Kovačić, Frenki Varšić, Marija Rebernik i Vladimir Štefanić. Na vrh vuzmenke postavili lutku majke s dvoje djece – rekli su da će po djetetu dati tisuću eura, ma i ne mora biti, nek bude samo 500 za logistiku, objasnio nam je Dušan. Kiara je uživala u ovom društvu uživala, svirajući na gitari kao pratnja djedu Dušanu i Alojzu Hunjadiju koji su zasvirali na harmonikama. Ostatak ekipe, okupljen uz dobru domaću “koštu” i dobru kapljicu muzikaše je podržao pjesmom.

NOVO SELO NA DRAVI

Petorica mladića iz Novog Sela na Dravi - Dario Vuković, Nino Šoltić, Josip Horvat, Goran Tkalčec i Željko Horvat ovogodišnji su pobjednici tradicionalne akcije lista Međimurje pod nazivom "Tražimo najvuzmenku!¨" (naslovna fotografija). Kako bi složili 10 metara visoku vuzmenku zanimljivog oblika i sačinjenu u potpunosti od ekološkog materijala, dečki su očistili dobar dio Novog Sela na Dravi i susjednog Šandorovca. Za izgradnju im je bilo potrebno mjesec dana, najviše zbog lošeg vremena, a vuzmenku su na kraju "ukrasili" granama crnogorice. Impozantnu vuzmenku zapalili su u večernjim satima uz dobru kapljicu i veselo društvo te proslavili titulu najbolje vuzmenke u Međimurju.

Još vuzmenki pogledajte ovdje.