Najavljujemo 13.10.2016. 12:02. Zadnja izmjena: 13.10.2016. 12:11.

Dr. Vinko Žganec

Izložba Knjiga koja je ispravila povijest otvara se u čakovečkoj knjižnici 17. listopada

Otvorenje izložbe Knjiga koja je ispravila povijest (1916.) dr. Vinko Žganec održat će se u ponedjeljak, 17. listopada u 18 sati u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec.

Akademik dr. Vinko Žganec, rođen u Vratišincu 1890. g., bio je hrvatski muzikolog, etnomuzikolog i zapisivač narodnih pjesama, narodnih plesova, obreda i običaja. 1916. g. izdaje knjižicu Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja, svezak I. Zbirku je izdao u vlastitoj nakladi, a osim muzikološke vrijednosti, važnost zbirke je velika u povijesnom kontekstu.

Naime, odluka Versajske mirovne konferencije u Parizu ovisila je o procjeni međunarodne vojne komisije za razgraničenje i trebala je procijeniti hrvatski karakter Međimurja. Vođena principom samoodređenja naroda i provedene istrage na terenu, odlučila je potvrditi i službeno predati Međimurje Kraljevini SHS; jedan od dokaza prezentiranih bila je i knjižica Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja, svezak I.

Izložba će javnosti predstaviti knjigu i čovjeka koji je u povijesnom trenutku donio, potpuno neočekivano, prevagu u političkom sporu za pripadnost Međimurja Kraljevini SHS. Izložba je ostvarena uz financijsku pomoć Grada Čakovca i otvorena do 18. studenog.

Izvor: Željka Hatvalić - Strahija