Svakodnevica 04.01.2018. 08:27. Zadnja izmjena: 04.01.2018. 08:29.

Najstarija mještanka

93-godišnja Marija Kocijan iz Dekanovca: Cukor i jabuka pod borom kao poklon

- Bilo je ljepše makar smo čuda fizičkoga posla imali, ali smo se uz naporan rad u poljoprivredi i više družili, rekla je Marija Kocijan iz Dekanovca prisjetivši se vremena od prije 60-ak godina. Posjetili smo je u njenom domu u blagdansko doba s načelnikom Općine Dekanovec Ivanom Hajdarovićem koji je njihovoj najstarijoj mještanki, 93- godišnji Mariji, uručio prigodni božićni poklon i bon kojim, kao i svake godine prije Božića, Općina daruje njihove umirovljenike. Marija se tom prilikom prisjetila kako se nekad slavilo Isusovo rođenje s tek jabukom pod borom i pokojim cukorom.

- Božić je bilo najljepše doba u godini iako nije bilo toliko darova. Slama stavljena pod okićeni bor i molitva okupili su nekad cijelu obitelj, a tradicije se kak- tak pokušavamo još uvijek držati, rekla je Marija dok je njena kćer jedinica Ljubica Ciceli dodala kako i dana danas u njihovoj sobi, kao nekad, na badnju noć svjetlo ostaje upaljeno do jutra. Kućanstvo Marije Kocijan jedino je u Dekanovcu koje čini čak pet generacija, pa su ovih blagdana imali čak tri božićna drvca. Jedno u prizemlju gdje borave Marija Kocijan i njezina kćer Ljubica Ciceli, drugo na drugom katu gdje je Marijin unuk Stjepan s obitelji, a treće na zadnjem katu gdje je Marijina praunuka Ljubica Zrna sa svojim suprugom i dvoje sinova Rokom i Leom. Marija i njezin suprug Stjepan 11 su godina, uz poljoprivredu, koja je bila njihova glavna djelatnost, bili i zvonari.

- Bilo je jako teško i naporno, zvonilo se po tri puta dnevno, pa još uz to za mrtve ako je trebalo, ali ništa zato, to me održalo na životu, kazala je Marija koja nikad nije bila bolesna. - Prošle je godine tek par put zakašljala i to je bilo to, kazala je Ljubica Ciceli objasnivši kako njena majka Marija i ona jedu samo domaće, ne spremaju prženu hranu i niti ništa nezdravo. - To je recept za zdravlje i dugovječnost, rekla je s osmijehom 93- godišnja Marija Kocijan.