Svakodnevica 12.02.2018. 11:41. Zadnja izmjena: 12.02.2018. 11:44.

Susreti

Danica Sabo, glazbena pedagoginja: Zborovi si nisu konkurencija, već podrška

Danicu Sabo (60), samozatajnu pjevačicu Mješovitog pjevačkog zbora Kulturno-umjetničkog društva Mura Mursko Središće, viđamo na pozornicama već 20 godina, koliko je i samo društvo staro. No, njezino djelovanje u kreiranju kulturne slike grada počelo je ranije. - Moje uključivanje u kulturni život naše sredine datira iz davne 1975. godine kada sam se kao učenica Srednje glazbene škole jednostavno morala uključiti u aktivnosti vezane uz pjevanje, a to je u ono vrijeme bilo Radničko kulturno-prosvjetno društvo Karlo Mrazović, kaže Danica. Tu godinu pamti jer je prvi puta nastupila na Međimurskoj popevki u Nedelišću te prvi puta predstavila Mursko Središće. Vrlo mlada postala je voditeljica crkvenog pjevačkog zbora, a nakon osnivanja KUD-a predložila svojim pjevačima da se učlane u Mješoviti pjevački zbor u njegovu sastavu. Većina crkvenih pjevača njezin je prijedlog prihvatila, a Danica se kasnije sa suprugom Ivicom učlanila i u folklornu sekciju.

- Ljubav prema pjesmi naslijedila sam od svoje majke koja je bila članica RKPD-a više od 50 godina. Ona je bila ta koja je svima u obitelji usadila ljubav prema glazbi. I djeci, a i unucima, i na tome smo joj neizmjerno zahvalni, kaže Danica, po struci glazbena pedagoginja koja trenutno radi u Glazbenoj šoli Slavka Osterca u Ljutomeru. Neko je vrijeme u RKPD-u bila cijela njezina obitelj: majka, suprug, kćerke Janja i Jelena sa svojim muževima te sin Jožek. - Bila su to lijepa vremena. Uvijek smo svi bili zajedno, puno se putovalo i nastupalo, istaknula je naša sugovornica i dodala da su ju sve ove godine rada u službi kulturnoga napretka grada ispunjavale i veselile. Još i danas vodi crkveni pjvački zbor, a poseban užitak predstavlja joj pjevanje u Ženskoj vokalnoj skupini Ftičice.

Posebno je ponosna što u gradu djeluju dva zbora – jedan u KUD-a, a drugi u crkvi, te što 13 pjevačica nastupa u oba zbora. Velike zasluge za to pripadaju i Mariji Trstenjak, voditeljici zbora KUD-a Mura. - Među nama nije nikada bilo rivalstva. Uvijek smo našle zajednički jezik kod usklađivanja proba i nastupa. Jedna smo drugoj pomagale i međusobno se podržavale. To traje i danas, što se vidi kod pjevača koji ne pokazuju pristranost ni jedno ni drugom zboru, a zajedništvo se posebno vidi kod zajedničkog nastupa povodom božićnih blagdana. Želim da obiteljsku tradiciju pripadnosti KUD-u Mura nastavi i mojih sedmero unuka koji već sada koračaju glazbenim stazama, rekla je naša sugovornica.