Svakodnevica 24.04.2016. 09:19. Zadnja izmjena: 24.04.2016. 09:19.

Željeznička postaja Dunjkovec

Danijel Drvenkar naslikao parnu lokomotivu na prvoj hrvatskoj pruzi

24. travnja, datum je na koji je davne 1860. godine Hrvatska dobila svoju prvu dionicu željezničke pruge. Od Kotoribe do Macinca povezivala je Nagykaniszu i Pragersko. U sjećanje na taj povijesni događaj na Željezničkoj postaji Dunjkovec osvanula je prava parna lokomotiva! Naslikao ju je Danijel Drvenkar (36), modni dizajner iz Orehovice. Danijela je šira javnost upoznala lani kad je za Porcijunkulovo na čakovečkom pločniku napravio 3D instalaciju Staroga grada.

"Lokomotivu sam oslikao na poziv udruge Međimurska gruda iz Dunjkovca. Željeli su parnu lokomotivu pa smo pronašli jedan model, skicu. Koristio sam univerzalne boje na bazi vode. Nanosio sam ih "penzlinom" i kompresorom sa špricom. Dimenzije su oko devet puta tri metra. Radio sam subotama, ukupno oko 40 sati. Hvala Grudi, svaka im čast što se bave ovime i štite kulturnu baštinu", ispričao nam je Drvenkar.

Krajem ožujka još je radio završni "glanc" i lakirao instalaciju kako bi potrajala. Franjo Soldat, predsjednik Grude, pojasnio nam je što još spremaju za 156. obljetnicu prve pruge.

Štrekarski alat i trezina

"Sređujemo stanicu da bude Muzej prve hrvatske željezničke pruge. Tema su štrekari i unutra će biti razni eksponati, njihov alat, velika slika... Nabavili smo i pravu trezinu, koju ćemo postaviti vani, pod nadstrešnicom. Još ju treba pofarbati.", objasnio nam je Soldat. Izraz muzej treba uzeti s dozom rezerve, dodaje. Neće to biti službeni, registrirani muzej, već zbirka. Željeznička postaja Dunjkovec, kaže, napravljena je 1949. godine, 49 godina nakon macinečke. Nalazi se na tromeđi Dunjkovca, Pretetinca i Nedelišća.

Drvenkarova ulja na platnu: Danijel Drvenkar član je Likovnog udruženja Čakovec i Likovne udruge Donjeg Međimurja. Slika i uljem na platnu, a njegove radove možete pogledati na Facebooku - Danijel Drvenkar Art.