Svakodnevica 03.12.2016. 10:02.

Macinec, Badličan

Divljač i prijateljstvo ne poznaju granice

U šumi Zeleni između Macinca i Badličana u nedjelju 20. studenog zatekli smo veselo društvo. Lovci iz LD-a Srnjak Macinec i Šljuka Gornji Mihaljevec, točno na međi dvaju lovačkih društava, posjedali su po balama slame oko vatre. Sa strane krčkala se kotlovina od divlje svinje, a prethodno je ispečen i odojak. Pun lonac krumpirove salate sa crnim uljem, uz dodatnu zdjelu luka, čekao je prve degustatore. O vinu i vodi ne treba trošiti riječi... Vrijeme je bilo prekrasno, nisu se nadali ovako toplom danu sredinom studenog. Siti tišine koje su se nauživali na čekama, ovaj su put doveli "mužiku". Zvonko Zadravec iz KUU-a Lipa razvukao je harmoniku i pjesma je mogla početi.

ŽICA UZIMA SVOJ DANAK

No s hranom su čekali. U tom trenu iz mračne šume pješice je od zapada stigla još jedna lovačka povorka. Bili su to Slovenci, članovi Lovačke družine Središče ob Dravi. Lokacija je, naime, 20-ak metara od državne granice. Na čelu im je bio starešina Jurij Dogša s kanisterom laškog rizlinga. Kaže, baš mu se nešto pokvarilo u podrumu pa je donio... Naravno, šalio se. Lovci iz triju društava rukovali su se, izgrlili, gotovo izljubili te prionuli gozbi. Čak je i Zadravec nakratko odložio harmoniku. Ovo je bio treći susret triju društava, a ovaj put službeni je domaćin bio Srnjak. Predsjednik Mario Brkinjač stoga je pozdravio sve lovce te kolegama predsjednicima darovao slike sv. Huberta u lovu. Kratki govor završio je "na slovenščini".

- Zdaj bom pa vam povedal še nekaj in upam da bute me vsi prav dobro razmeli. Nobena divjad in nobeno prijatelstvo nima nobenih mej! - kazao je Brkinjač. Sama meja, to jest granica, i nije najveći problem ovih lovaca, već je to žica s oštricama.

PRONAŠLI RUPU U OGRADI

- Na ovim prostorima ljudi su uvijek živjeli u prijateljstvu. Divljač ne poznaje granice. Vidite da smo i mi našli rupu u ogradi i došli vam. Neka nam postave koliko još ograda žele, mi ćemo se družiti i biti prijatelji - kazao je starešina Dogša. Dodao je da u Središču rade veliki medijski pritisak kako bi se barem otvorilo još šumskih prolaza. Oni su stigli kroz jedan ostavljen vlasnicima šuma, kako bi mogli po drva.

- Dogovorili smo otvaranje još triju prelaza i uskoro ih očekujemo. A nadamo se da će doći i dan kad više nećemo gledati tu žicu - kaže Dogša. Domaćin prvog druženja te onog koje slijedi iduće godine, bila je Šljuka. Predsjednik Mladen Moharić kazao je kako ova druženja postaju tradicija. - Ne družimo se samo ovdje, već i u lovu i na skupštinama te na domjencima. Tako i treba ostati - kazao je Moharić.

ŠTO SE TU SVE DOGAĐA?

Sasječene srne i jeleni, helikopteri u noći...

Predsjednike lovačkih društava upitali smo koliko se često susreću s divljači zapletenom u žicu s oštricama. U Šljuki kažu da su pronašli jednog jelena te su ga morali odstrijeliti. U Srnjaku pak kažu da su imali mnogo više slučajeva.

- Ovdje je to česta pojava, ali ne stignemo reagirati. Pripadnici jedne nacionalne manjine budu brži od nas - kaže Brkinjač. Dogša pak kaže da su u žici pronašli četiri srne. I za jelena kaže da se zapleo kod njih, ali je nekako prešao na drugu stranu žice pa su ga Hrvati odstrijelili. Žica je, složni su, strašan problem jer divljač ne može migrirati na prirodan način i prave posljedice tek slijede. Slovenski lovci u neformalnom razgovoru kazali su nam kako ih "njihovi" između Središča i Trnovca čak prate helikopterima!

- Jedva ga i čuješ makar si na čeki, u noći. Od nekud te samo osvijetli i kad stigne "zemaljska" patrola već unaprijed znaju tvoju registraciju, ime, prezime, sve - kaže jedan od njih.