Svakodnevica 05.02.2018. 23:51. Zadnja izmjena: 05.02.2018. 23:52.

Križovec

I stariji mogu učiti od mlađih

Iako najčešće mlađe generacije nauče vještine poput heklanja od starijih, u slučaju Angele Domunkoš iz Križovca tome nije bilo tako. Ona je heklati naučila od svoje kćeri Sonje Govedić prije nekoliko godina i odlično se snašala u tome. Tome u prilog ide i nebrojeno mnogo radova od konca proizašlih iz Angelinih ruku.

- Ne znam niti sama kolko sam ih naheklala, rekla je pokazujući nam svoje stolnjake svih veličina i boja. Vrijeme koje joj je potrebno da završi s jednim radom ovisi o veličini i uzorku kojega prethodno odabire u moru mogućih uzoraka koji mogu nastati provlačenjem konca i stvaranjem sitnih petlji. Kukičanjem se opušta nakon što obavi poslove u vrtu kojeg obrađuje, a nije joj strano ni uzeti kosu u ruke kako bi pokosila travu u dvorištu.

- Imam motornu kosilicu, ali nekak mi je bole dok si pokosim ručno pa hitim travu svojim kokošima, kojih u kokošinjcu iza kuće ima dvadesetak, rekla nam je.

Cijeli život bavila se poljoprivredom pa je posla uvijek bilo na pretek. Obrađivala je, zajedno sa pokojnim suprugom, i vinograd. - Nadelala sam se, kaj da vam velim, ali se nesam žalila, dodaje Angela i kaže kako je rad i drži.