Svakodnevica 03.01.2017. 09:57. Zadnja izmjena: 03.01.2017. 10:01.

Ništa bez crtanja

Lana Hohnjec iz Strahoninca crtajući postaje Lanchy Bananchy

- Ne može proći jedan dan da nešto ne nacrtam, odmah sam nervozna. Moram primiti olovku u ruku barem jednom u danu, pa makar i ne dovršim crtež već napravim samo jedan njegov dio, kazala nam je kreativna Lana Hohnjec, 32-godišnja magistra primarnog obrazovanja i informatike iz Strahoninca. Učiteljski posao već pet godina radi kao zamjena, stalno zaposlenje nikako da se pojavi, no ona zbog toga ne očajava te je i dalje nasmijana jer već u djetinjstvu našla je svoj hobi koji je svakodnevno uveseljava.

- Od malena sam voljela boje, likove i crtkarala sam po svemu- po novčanicima, majicama i torbama, dok je inspiracija došla nije se pitalo gdje je papir, objašnjava L. Hohnjec koja je kao mala, kao i sva djeca, voljela gledati crtiće, no likovi u njima toliko su je fascinirali da ih je i sama pokušavala kopirati i nacrtati te je tako njen hobi započeo. Njen talent za crtanje primijetili su učitelji u osnovnoj školi, a kasnije i profesori i kolege iz razreda u srednjoj školi, pa su je često tražili da im nešto nacrta za potrebe školske nastave što njoj nikad nije bio problem.

Danas crta šarene dječje slike, stripove i karikature koje objavljuje pod imenom Lanchy Bananchy na društvenim mrežama, a od nedavno je i članica Hrvatskog društva karikaturista te je imala i samostalnu izložbu u Novom Marofu. Njen rad primijetili su mnogi, pa je u planu i ilustriranje slikovnice, a neki njeni crteži otputovali su čak u Njemačku. – Kad su vidjeli crteže na internetu počeli su mi se javljati prijatelji s molbom da i njih nacrtam, a kasnije i nepoznati ljudi te se moj rad s godinama samo povećava, kazala je Lana Hohnjec. Kako bi hobi još više proširila uključila se u Školu animiranog filma gdje je Edo Lukman uči raditi animirani film, pa tko zna, možda ćemo jednog dana, na televiziji gledati i njezine crtiće.