Svakodnevica 19.05.2017. 09:36.

Matematičar

Mali matematički genije Roko Hergotić iz Brezja

Roko Hergotić iz Brezja naizgled djeluje kao tipičan četverogodišnjak. Voli se igrati s prijateljima, gledati crtiće, crtati, graditi kule u pijesku, voziti autiće...no, ono što najviše voli jesu – brojevi. Naime, dok većina njegovih vršnjaka jedva natuca brojeve do 10, Roko – ne samo da zna brojiti, već zna i zbrajati. Pritom ne mislimo na jednostavne operacije, nego na zbrajanje troznamenkastih (!) brojeva. Na pitanje koliko je 212 plus 221, Roko nam je, nakon samo nekoliko sekundi promišljanja, ko' iz topa ispalio točan rezultat. Njegov fascinantan talent zamijetila je mama Maja, po zanimanju odgojiteljica.

-Prije otprilike pola godine počeli su ga zanimati brojevi. Najprije me ispitivao jednostavne stvari kao, na primjer koliko je dva plus dva ili deset plus deset. Ovo što sad radi i mene iznenađuje. Nismo mu ništa pokazivali nego je očito sam shvatio princip i počeo se poigravati s većim brojevima, objašnjava mama Maja. Mali četverogodišnji genijalac čitav svijet promatra kroz prizmu brojeva, a njegova majka prepričava da nerijetko i u snu spominje brojeve i izvodi računske operacije. Starij brat Luka također je iznadprosječno inteligentan.

- Oba sina su ljevaci i jako inteligentni. Roko je vudreni na brojeve, a stariji Luka je sa samo dvije godine znao raspoznati zastave svih država svijeta, ponosno ističe mama Maja.