Svakodnevica 01.07.2018. 12:24. Zadnja izmjena: 01.07.2018. 12:24.

Donja Dubrava

Margareta Kuzmić na meti lopova: Hmanja sam kaj si vragi!

Donjodubravčanka Margareta Kuzmić, inače i predsjednica tamošnje Udruge umirovljenika već duže od godinu dana ne spava mirno. Noću se budi, pogledava kroz prozor, pali svjetla, izlazi na dvorište. Boji se novih dolazaka nezvanih noćnih posjetitelja koji su joj u više navrata do sad ukrali čak 55 kokoši. Nakon umirovljenja, a radila je kao službenica u Čakovcu, Margareta je na domovini u Donjoj Dubravi, za svoje potrebe odlučila uzgajati perad. No, planove joj mrse kokošari. Počinitelji ni dandanas nisu otkriveni, gospođa Kuzmić prstom ne upire ni u koga, no spomenimo ipak da živi u dijelu Donje Dubrave, odnosno ulici koja vodi prema Kotoribi i tamošnjem romskom naselju.

-Hmanja sam kaj si vrazi. Kupiš kuruzu, šrota, piceke, kokoši i onda ti sve uzmu. U prvom slučaju prošle godine ukradeno mi je šest komada, to su bile najmanje 24 kile mesa. Posljednja krađa dogodila se prije mjesec dana kad mi je ukradeno 10 kokoši od kojih sam dio kupila nekoliko dana prije. Između toga, u jednoj noći ukrali su 28 komada, a bilo je i manjih krađa. Sve skupa – 55 komada. Bijesna sam. Bila sam i na općini kod načelnika Marijana Varge gdje je bila i policija. Dala sam izjavu, a na načelnika apeliram neka u našoj ulici ulična rasvjeta bude uključena cijelu noć. Možda to pomogne. Zaključavam i dvorišna vrata, palim svjetla noću, ali čekaju valjda da zaspem pa iskoriste situaciju. Kokošinjac je drveni pa nije problem provaliti. Neko vrijeme imala sam i lokot s alarmom koji mi je nabavio sin, ali se pokvario. Sad mi je ostalo samo nekoliko komada kokoši. Znam da je u ulici bilo još krađa, ali vjerojatno nikome nije počinjena tolika šteta kao meni, u dahu nam je ispričala gospođa Kuzmić.

Krađe peradi međimurska su svakodnevica već duže vrijeme, a podsjetimo i na ono što smo već i pisali – u primjerice Držimurcu-Strelcu, mjestu koje se nalazi nedaleko od romskog naselja Piškorovec, više praktički nema nijedne kokoši. Mještani su zbog uzastopnih krađa odustali od držanja peradi.