Svakodnevica 15.09.2016. 09:31. Zadnja izmjena: 15.09.2016. 09:45.

Cvjetna bajka

Mlada učiteljica Dunja Jonke iz Čakovca ljubav prema zelenilu naslijedila je od majke

Mlada učiteljica Dunja Jonke, koja sa suprugom Svenom živi u obiteljskoj kući uz majku, oca i djeda, unatrag nekoliko godina preuzela je brigu o uređenju okućnice. Ljubav prema zelenilu i stilski uređenom dvorištu naslijedila je od majke Ane Šestak koja je, unatoč tome što je odgajala troje djece, s posebnom pažnjom brinula o cvijeću. Ispred kuće se nalazi uredan cvjetnjak koji godinama krasi pogled na kuću. Dunja sve odrađuje sama: od sadnje novih biljaka, slaganja ukrasnih kamenčića i kore do orezivanja stabala i grmlja.

Cvjetnjak smo uokvirili betonskim kockama i tako ga odvojili od travnjaka, pa smo na njemu posadili više vrsta trajnica i grmlja. Zaista uživam u tome. Ako redovito brinete o biljkama, ne oduzimaju mnogo vremena, kaže Dunja.

Ljetne dane mladi bračni par u društvu prijatelja provodi na balkonu

U cvjetnoj bajci ima lavande, vrbe, tise, begonija, čempresa, klinčića, dunjarica, kadulje, perunika itd. Svake godine već u proljeće sa suprugom odlazi na sajam kako bi kupila nove ljetnice i na taj način osvježila ovaj dio dvorišta. S velike terase sa stražnje strane kuće pogled se pruža na mali, ali uredan vrt koji još uvijek obrađuje majka Ana, a Dunja u njemu ima nekoliko svojih gredica. Majka i kći izrađuju likere od višanja i trešanja koje, u ukrašenim bocama, rado poklanjaju prijateljima.

Mama dugi niz godina obnavlja stare predmete i namještaj te ih ukrašava u dekupaž tehnici. Posebnu pažnju posvećuje detaljima pa stabla u dvorištu krase kućice za ptice, terasu tegle, a ukrasila je i sandučić za poštu. Dunja je posebnu pažnju posvetila uređenju balkona koji odiše romantikom i prepun je detalja.

Željela sam moderan balkon, ali i funkcionalan, jer na njemu često ugošćujemo prijatelje i rodbinu, objašnjava Dunja dodajući kako je gotovo svaki predmet kupila povoljno. Ovisno o raspoloženju i vremenskim uvjetima, detalje često zamjenjuje s onima iz unutrašnjosti stana.