Svakodnevica 11.04.2017. 21:24. Zadnja izmjena: 12.04.2017. 07:15.

Licitarka i medičarka

Nada Lukša iz Donjeg Vidovca: Borim se za opstanak tradicije međimurskih proštenja

Često se kaže – nisi bil na proščenju, ako nisi probal gvirc. Međutim, potražnja za medovinom ili domaći rečeno gvircem kao i drugim glavnim simbolima seoskih proštenja – licitarskim srcima i medenjacima, svake je godine sve manja. To nam je potvrdila i Nada Lukša – jedna od tek nekoliko preostalih međimurskih licitarki koju smo posjetili u Donjem Vidovcu. Kolačiće u obliku srca s ogledalcem u sredini i različite medenjake Nada izrađuje nekoliko desetljeća, dok su za medovinu zaduženi njeni sinovi.

- Medičarstvo nam je obiteljski posao od 1970. godine kad je moj danas pokojni suprug Josip, ovdje u Donjem Vidovcu izučio zanat od majstora medičara Ivana Mravljaka. Suprug se time bavio sve do smrti 2005. godine, a ja sam mu pomagala da bi nakon što je preminuo nastavila tradiciju. Nekada smo odlazili na skoro sva proštenja diljem Međimurja, u današnje doba uglavnom smo prisutni u mjestima na području donjeg Međimurja.  Ali, ni proštenja nisu kaj su bila. Cifrana roba prodaje se jako slabo, kupuju tek pojedinci, uglavnom stariji ljudi. Za medenjacima još donekle vlada potražnja, ali s licitarskim srcima ide jako slabo. Nekad  je na proštenja dolazilo mnogo više ljudi. Danas tijekom cijele godine prodamo količinu koju smo nekad prodali na samo jednom proštenju, kaže Nada Lukša. 

Licitarstvo je, dodaje, umjetnost, a za dobrog licitara najvažnija je, ističe, mirna ruka. Ona je potrebna da bi se pedantno cifrale linije na licitarskim srcima.

LJUBAV I TRADICIJA U SRCU

Licitarska srca cifram pomoću masnog papira od kojeg se složi tuljac, a u to se stavi želatina napravljena od šećera, vode i krumpir-brašna. Pri ukrašavanju, ako ruka zadrhti, pa malo pobjegne linija, to se lako ispravi s nožem. Oblik se dobiva uz pomoć modlice ili štehera što je zapravo limeni kalup. Kad je riječ o gvircu, prvo se prokuhaju med i voda i takav pripravak mora odstajati tri tjedna. Vrenjem se dobiva alkohol, onda se stavlja pečeni šećer da bi gvirc dobio boju. I nema gvirca bez alkohola, naglašavaja Nada.

Dok čeka novu sezonu proštenja, naša sugovornica vrijeme najradije provodi s mlađim članovima obitelji. Nada ima četiri sina – Ivicu, Damira, Josipa i Zlatka i kćer Vericu, te čak desetero unučadi - Paulu, Martinu, Matiju, Saru, Karla, Gabrijela, Davida, Luku, Josipa i Dinu pa je posebno veselo kad su svi na okupu. Mališani pomažu pri pakiranju kutija sa srcima.

– Moja vrata otvorena su za sve koji bi htjeli naučiti ovaj zanat, poručila je na kraju razgovora jedna od posljednjih donjomeđimurskih licitarki.