Svakodnevica 08.02.2018. 23:16. Zadnja izmjena: 08.02.2018. 23:17.

Prelog

Šareno ruho Marijinih 'šefi'

Ukrasnim tikvicama, u našem kraju zvanih šefi, nekad se iz bačvi izvlačilo vino ili rakija, no danas služe samo za dekoraciju. U dvorištu Marije Hozmec upravo će vam šefi prvi privući pozornost, što zbog njihove brojnosti, što zbog šarenog ruha koje im je Marija podarila. - Nismo niti znali da su zišli z zemlje, a s polja smo onda s punim tačkama doma išli, govori.

Ideja da se šefe oboji i njima ukrasi dvorište zapravo je sinula Marijinoj kćerki Nadici Krušec, no s kistom i bojama više se poigrala mama.

- Tak vam je to kod nas, kćerki sine ideja, pa onda zet i ja to napravimo, smije se Preložanka, dok pokazuje još jedan nesvakidašnji ukras u dvorištu – bunar koji je zet Mladen napravio od starih automobilskih guma, a na kojem je ona izložila šarene tikvice koje su prošle jeseni posebno dobro rodile. Umirovljena poljoprivrednica, ni danas ne odustaje od rada na zemlji. - Ki je od malena vučen, taj u tome uživa, zaključuje.

Za razliku od Marije, unuk David (14) ima drugačije interese, okrenut je računalnim tehnologijama, no zatreba li baki pomoć, rado će uskočiti. Na povratku iz škole, spremno je dočekao priliku da s bakom stane ispred objektiva našega fotoaparata, i ponosno predstavi dvorište koje svojom ljepotom nerijetko privuče i slučajne prolaznike.