Svakodnevica 13.03.2017. 07:55. Zadnja izmjena: 13.03.2017. 08:07.

Prognoza za sljedećih 7 dana

Većinom suho, ali i svježe, uz moguće jutarnje mrazeve

VREMENSKA SLIKA: Veljača je donijela onaj tip promjenjivog, ali relativno toplog vremena. U cijeloj veljači zapravo nismo imali nijedan klasični zimski prodor sa snijegom u nizinama. Prošli tjedan je temperatura narasla čak do 20 Celzijevih stupnjeva pa već imamo osjećaj da se polako približava proljeće. Inače, s prvim danom ožujka i je stiglo meteorološko/klimatološko proljeće. U meteorologiji se godišnja doba računaju od prvog dana u mjesecu. Onaj kalendarski (astronomski) početak stiže 20. ožujka. Pošto je klimatološka zima gotova možemo reći da je ove godine bila malo hladnija od prosjeka, ali je snijega bilo manje nego inače. U sljedećih sedam dana također nema velikih zahlađenja, ali još uvijek ni prave topline. Bit će većinom suho, ali svježe uz moguće jutarnje mrazeve.

VREMENSKA PROGNOZA

  • Ponedjeljak nam donosi povoljne vremenske prilike. Trebalo bi biti suho uz puno sunčanog vremena. Puhat će slab sjeveroistočni vjetar pa još uvijek ostaje relativno svježe. Najniža jutarnja temperatura od -2 do 1 pa će vjerojatno biti mraza, a najviša dnevna do 10 ili 11 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija će biti odlična za početak tjedna, ne bi trebalo biti nikakvih tegoba uzrokovanih vremenom.
  • Za utorak izgleda djelomično sunčano uz prohladno jutro i ugodno danju. Ujutro je moguć mraz i mjestimična kratkotrajna magla, a tijekom dana će temperatura biti između 11 i 13 Celzijevih stupnjeva. Vjetar će biti većinom slab, a i tijekom utorka ćemo imati većinom povoljnu biometeorološku situaciju. Popodne postupno naoblačenje.
  • U srijedu slično, većinom suho i ugodno uz hladno jutro i relativno toplo vrijeme sredinom dana. Nešto više oblaka je moguće u prvom dijelu dana, ali prema našim izračunima se čini da će ostati suho ili samo ponegdje u noći uz vrlo malo slabe kišice. Jutro malo toplije, a dnevna temperatura bez veće promjene.
  • Četvrtak i petak donose nam nastavak ranoproljetnog vremena. Bit će djelomično sunčano i većinom suho uz slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutra i dalje hladna pa postoji mogućnost za slab mraz jer će temperatura biti oko nule, a danju sasvim ugodno i primjereno sredini ožujka. Računajte na slojevito odijevanje jer su noći i jutra hladni, a danju će na suncu biti toplo.
  • U subotu djelomično sunčano, ali kako dan odmiče tako će biti sve više oblaka. Vjetar će biti većinom slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od 2 do 5, a popodne ćemo izmjeriti ugodnih 16 ili 17 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija bi se mogla malo pokvariti zbog lagane južine.
  • U nedjelju nešto više oblaka, a mjestimice može pasti malo kiše. Temperatura zraka dosta visoka, ujutro blizu 10, a sredinom dana bi trebala biti u rasponu između 14 i 18 Celzijevih stupnjeva, dakle ostaje toplo.

Promjenjivo vrijeme bi nas moglo dočekati i na početku novog radnog tjedna.

16. 3. 1962.: bura i hladnoća na otoku Rabu usmrtili oko 500 ovaca

18. 3. 1947.: na Dunavu pokraj Vukovara opažena najkasnija pojava leda