Svakodnevica 22.04.2017. 14:35. Zadnja izmjena: 22.04.2017. 14:35.

Mlada kreativka

Želja Elene Zadravec je crtati likove za Disneyjeve crtiće

- Oduvijek je bila posebno dijete, kratko su svoju kćer Elenu Zadravec iz Selnice opisali njezini roditelji, Nevenka i Dražen. Iza pojma posebna skriva se 14-godišnja djevojčica, učenica osmog razreda Osnovne škole Selnica, koja je sve oko sebe fascinirala i osvojila svojim crtačkim umijećem. Osim što crta portrete, likove iz crtića, djela po narudžbi i iz vlastite mašte, najviše se orijentirala na izradu najpopularnije dječje književne forme u kojoj je priča praćena crtežima.

- Najlakše se izražavam kroz crteže. Volim raditi slikovnice i sviđa mi se dio s crtanjem, no, manje volim onaj drugi dio – pisanje, otkrila nam je naša sugovornica koja već nekoliko godina svoje radove prijavljuje na natječaje, a prošle godine tiskane su čak dvije slikovnice njezinih ruku i mašte djelo. Slikovnica Ulaz u knjižnicu zabranjen, koju je napravila 2015. godine, pobijedila je na natječaju udruge za promicanje kulture čitanja Kalibra, a kao glavnu nagradu osvojila je tiskanje vlastite slikovnice. I godinu ranije napravila je pobjednički uradak – naziva Mala smeđa olovčica, no, on nije ugledala svjetlo dana zbog financijskih razloga. Slikovnica je ipak tiskana prije nekoliko mjeseci, zahvaljujući Općini Selnica koja je odlučila preuzeti teret financiranja. No, najstarije djelo - mini slikovnica-bojanka, datira još iz predškolskih dana u dobi od samo šest (!) godina, koje objedinjuje njezine radove nastale u vrtiću.

Kao glavnog krivca koji ju je uveo u svijet kreativnosti navodi svog oca Dražena. On na Elenine slatke "optužbe" vješto odgovara: - Pošto sam dobio djevojčicu koja se nije htjela igrati traktorima, morao sam pronaći neku zanimaciju za nju, kroz smijeh je dobacio te dodao da je danas njegov jedini zadatak da svakih godinu do dvije ponovo oboji zid Elenine sobe kako bi ga ona mogla ukrasiti svojim najnovijim maštarijama.

Najčešći motiv je prijateljstvo. Ono joj je, navodi, ujedno i nepresušan izvor inspiracije. - Crtam i pišem prema istinitim događajima i razgovorima koji se odvijaju na školskim hodnicima i u učionicama. Većina likova iz mojih slikovnica su stvarni ljudi, moji prijatelji. Njima to ne smeta, baš suprotno. Neki bi se voljeli još više pojavljivati u mojim radovima, objasnila je četrnaestogodišnja kreativka koje stvarne događaje promatra kroz prizmu humora, Disneyjevih crtića ili kriminalističkih romana, serija i filmova koje obožava.

Svoj talent odlučila je okušati i u drugim formama te 2015. godine upisuje Školu animiranog filma u Čakovcu. - Slikovnice mi više nisu prioritet. Mislim da sam to na neki način prerasla. Trenutno radim na svom prvom crtiću, a jednog dana voljela bih se baviti stripom ili animacijom. Bilo bi zabavno osmisliti i likove za Disneyjeve crtiće, kaže Elena.

I za male Vukovarce

Na Dan vukovarskih branitelja koji se obilježava 10. ožujka, Vukovar su posjetili načelnik Općine Selnica Ervin Vičević i članovi Udruge međimurskih branitelja i logoraša Vukovara. Vičević je prigodu iskoristio kako bi vukovarskim dječjim vrtićima poklonio 100, a osnovnim školama 30 slikovnica učenice Osnovne škole Selnica Elene Zadravec, pod nazivom Mala smeđa olovčica. Izdavanje slikovnice financirala je Općina Selnica, a njezini primjerci već se nalaze u međimurskih osnovnim školama, udruzi Murid te na policama Gradske knjižnice Čakovec i knjižnice u Murskom Središću.