Tragovima prošlosti 17.12.2017. 10:00. Zadnja izmjena: 17.12.2017. 10:00.

Retrovizor

1978. godine u repu za plin butan i loživo ulje, 1994. obitelj traži povratak vojnika kućama

13. prosinca 1978.: U repu za plin butan i loživo ulje

I ovih zimskih dana glavobolje na pretek. Potrošači naftnih derivata, ugljena i plina ponovno su na mukama. Oskudica je tu, pa se ponavlja stara priča – proizvođači i isporučioci ponovno su pali na ispitu. Dodamo li tome da je na snazi i redukcija električne struje, tada se s pravom postavlja pitanje, kakve nas sve neugodnosti čekaju ove zime? Plina u bocama ima u malim količinama, pa je prava lutrija dobiti ga. Jedino je trenutno zadovoljavajuća situacija s loživim uljem, no zbog sve veće potražnje i na njega se čeka u repovima (na slici).

13. prosinca 1985.: 20 godina u turističkoj privredi

U sklopu obilježavanja 40. godišnjice utemeljenja Građevinskog kombinata Međimurje, prošlog je četvrtka u Informacijskom projektantskom centru Kombinata održan susret predstavnika turističkih organizacija koje s Kombinatom imaju uspostavljenu uspješnu poslovnu suradnju. Uz to, slavilo se i dvadesetogodišnje neprekidno prisustvo međimurskih građevinara u izgradnji turističke privrede. Od 1965. godine kada je izgrađen prvi hotelski objekt, GK Međimurje za turističku privredu izgradio je 42 hotelska objekta i hotelsko -  turističkih naselja sa ukupno 276.000 četvornih metara.

14. prosinca 1990.: Štrajk i ostavke

Štrajkašku su „palicu” od metalaca prošlog četvrtka preuzeli radnici u tekstilnoj, kožarskoj, gumarskoj i obućarskoj industriji. Pozivu na štrajk odazvalo se i oko osam tisuća radnika zaposlenih u tekstilnoj i obućarskoj industriji Međimurja. Radilo se o jednosatnom štrajku upozorenja u pedesetak poduzeća u Hrvatskoj. Sindikalne zahtjeve podržali su zaposleni u MTČ—u, Čateksu i Jedinstvu u Čakovcu, te u Modeksu u Murskom Središću. Štrajkali su i obućari u poduzećima MEISO iz Goričana, Lipa iz Turčišća i Jelen iz Čakovca. (lj.b., snimio: D. Lesar)

14. prosinca 1994.: Traže povratak vojnika kućama

Skupina roditelja i supruga vojnih obveznika iz Međimurja je prije nekoliko dana Ministarstvu obrane, 7. gardijskoj brigadi HV, međimurskom županu i Upravi za obranu uputila peticiju kojom se traži da se njihovi sinovi i muževi najkasnije do 22. prosinca razriješe vojne dužnosti i vrate kućama. U obrazloženju peticije nezadovoljni građani tvrde da je do prosvjeda došlo stoga što su mladići, kao pričuvni sastav, nalaze u vojsci od početka kolovoza, dakle osjetno duže vrijeme negoli je bilo dogovoreno, zbog čega je kod mnogih narušeno psihičko i fizičko zdravlje – ističe se u peticiji. (dm)

15. prosinca 1999.: 90 poklona djeci

KRIŽOVEC- Članice Društva žena uz pomoć donatora pripremile su 90 poklon – darova koji su besplatno podijeljeni malim Križovčanima na priredbi povodom sv. Nikole. Unazad godinu dana Društvo žena Križovec se nametnulo kao izuzetno aktivan nositelj društvenog, kulturnog i zabavnog života u selu. Svojim vrijednim radom članice su naprosto udahnule nov život mjestu. Nedavna priredba u povodu sv. Nikole samo je nastavak niza bogatih aktivnosti, a da u tome imaju veliku podršku mjesta pokazala je prepuna dvorana. U programu su sudjelovali križovski učenici igrokazom i recitacijama, a njih su uvježbale Natalija Vugrinec i Gordana Šoltić.