Tragovima prošlosti 23.12.2016. 10:34. Zadnja izmjena: 23.12.2016. 10:43.

Retrovizor

Čitajte o Urugvajcima u Čakovcu 1987., smotri u D. Dubravi 1976. i "Hrastu" 1969.

Listamo za vas, dragi čitatelji, požutjele stranice negdašnjih brojeva Međimurja... zato što smo svi skloni starim, dobrim vremenima. Čim čovjek prijeđe i onu mladu granicu od 30, a kamoli višu dob, sve češće govori u perfektu, naglašavajući pozlatu koju mu daruje vrijeme. A vrijeme je kao voda; ispire loše, a ostavlja zlatna zrnca uspomena. Možda neki događaj iz davne ili bliže prošlosti i vas sjeti na neka vaša dobra, stara vremena.

1. srpnja 1955.

Kapaciteti sela Pribislavca

U Pribislavcu 405 poljoprivrednih domaćinstava posjeduje ukupno 1912 katastarskih jutara ("mekoti") zemlje što je nešto preko 1100 hektara. Brojno stanje stoke u selu (prema popisu od 15. I. 1955.) iznosi: 735 kom goveda (od toga krave 509 kom), 63 kom konja (od toga kobile 33 kom), 15 kom ovaca, 13 kom koza, 816 kom svinja (od toga rasplodnih krmača 56 kom) te 5.427 kom peradi (od toga kokoši 4.766 kom).

Stanbeni fond kotara Čakovec

Na sjednici NO-a kotara od 27. VI. 1955. formirana je Uprava fonda za kreditiranje stanbene izgradnje za kotar Čakovec. Na istoj sjednici donešena su i pravila fonda za kreditiranje. Sredstva fonda služe isključivo za davanje zajmova za stanbenu izgradnju. Narodni odbor kotara Čakovec može od sredstava fonda odrediti dio koji se može upotrijebiti za najnužnije popravke stanbenih zgrada.

2. srpnja 1969.

"Hrast" gradi novu tapetariju

Čakovačka tvornica namještaja "Hrast" sklopila je ovih dana ugovor s Građevnim kombinatom "Međimurje" o izgradnji suvremene proizvodne hale za tapetariju. Radovi na izgradnji nove hale veličine 600 kvadratnih metara trebaju započeti oko sredine ovog mjeseca, a ukupna ulaganje će iznositi oko 50 milijuna starih dinara. Proizvodit će se specijalni kaučevi i fotelje po licenci firme "Relus" iz Milana.

Nikako dovršiti društveni dom u Stanetincu

I Stanetinec, malo selo sa svega 56 kućnih brojeva na granici Slovenije i Hrvatske iz dana u dan mijenja svoj raniji izgled. Mještani Stanetinca su do sada već nekoliko puta masovno učestvovali u akcijama na uređenju sela i putova te izgradnji društvenog doma koji, međutim, zbog nedostatka sredstava još uvijek nije dovršen. Naime, gradnja doma počela je još prije osam godina na inicijativu Mjesne zajednice i mjesnog DVD. Komandir DVD, Franjo Horvat, rekao je da će nastojati u bližoj budućnosti barem donekle urediti dvoranu za održavanje sastanaka.

30. lipnja 1976.

Sa i oko smotre folklora u Donjoj Dubravi

Druga po redu Smotra međimurskog folklora, održana u Donjoj Dubravi 20. ovog mjeseca, bila je kulturna manifestacija o kojoj će se još dugo pričati. Oko 600 članova svih kulturno-umjetničkih društava i ogranak seljačkih sloga iz Međimurja, te OKUD "IMT" iz Knjaževca oduševilo je poveći broj posjetilaca, koji su pomno pratili svaki detalj s ovog skupa njegovatelja međimurskog melosa. Na svečanom otvaranju Smotre govorili su Dragutin Vučenik, predsjednik Organizacionog odbora, i Martin Vučenik, direktor čakovečkog "Hrasta" – pokrovitelja ove kulturne manifestacije.

Razgovor na radnom mjestu - Tomo Kelkedi

Visok, gotovo atletski građen pedesettrogodišnjak srebrnastosmeđe kose, pronicljivih očiju i mladenačkog osmjeha – TOMO KELKEDI, naš je današnji sugovornik. Stanuje u Novom Selu Rok, a u OUR "Trgocentar" zaposlen je kao vozač već punih 20 godina.

"Prije početka rada u Trgocentru osam godina bio sam pomoćnik pri transportu u 'Međimurskoj trikotaži'. Tada još nije bilo dovoljno šofera-profesionalaca pa sam u Varaždinu 1956. završio tečaj za KV vozača."

Kelkedi je za vrijeme službovanja za volanom kamiona prešao više od 600.000 kilometara.

3. srpnja 1987.

Zadovoljni Urugvajci

Studentska reprezentacija Urugvaja, koja će nastupiti u prednatjecanju u sklopu "Univerzijade" u grupi D i 7. srpnja u Čakovcu odigrati utakmicu sa SR Njemačkom, prošlog je četvrtka odigrala prijateljski susret s MTČ-Slogom. Urugvajci su tom prilikom razgledali i stadion SRC "Mladost" te se pohvalno izrazili o kvaliteti terena, a i o cjelokupnom objektu.

Otvoren Međimurski planinarski put

U nedjelju 28. lipnja Štrigova je bila stjecištem dvije stotine planinara, koji su ovamo došli iz raznih krajeva Hrvatske i susjedne Slovenije (trojica i iz BiH!), da bi uveličali svečanost otvorenja Međimurskog planinarskog puta (MPP-a) što ga je trasiralo i propisno obilježilo čakovečko Planinarsko društvo (PD) "Železna Gora". U ime MTČ-a kao pokrovitelja MPP je proglasio otvorenim rukovodilac RZ MTČ-a, Stjepan Plevnjak i kolona planinara krenula je prema Štrigovčaku, Železnoj Gori i Vukanovcu.