Tragovima prošlosti 02.08.2019. 11:58. Zadnja izmjena: 02.08.2019. 12:01.

Retrovizor

Kako je 1997. godine bilo na četvrtoj Priločkoj smotri folklora

30. srpnja 1975.: Novoasfaltirana cesta Čakovec-Podturen i službeno u prometu

Novoasfaltirana cesta Čakovec-Podturen, koju je u subotu predau u promet Antun Biber-Tehek, Narodni heroj iz Međimurja, duga je 10 tisuća 300 metara. Širina asfaltne trake iznosi 5,5 metara, a bankine 0,75 metara. U asfaltnu podlugu je ugrađeno 25 tisuća kubika šljunka. Ukupna površina ceste iznosi 55 tisuća kvadratnih metara, i u nju je ugrađeno 11 tisuća tona asfalta. Na cijeloj dužini rekonstruirani su i obnovljeni svi propusti i postavljena sva potrebna signalizacija. Vrijednostv svih radova iznosi 7 milijuna dinara.

30. srpnja 1982.: Četvrti susret umirovljenika Zajednice općina

U povodu praznika ustanka naroda Hrvatske u subotu je u sportstko-rekreacijskom centru Balogovec održan 4. Susret umirovljenika Zajednice općina Varaždin. Na ovom tradicionalnom druženju, ojem je ove godine domaćin bilo Udruženje umirobljenika Međimurja, okupilo se nekoliko stotina članova udruženja iz Ivanca, Varaždina, Ludbrega Novog Marofa i Čakovca. Položili su tom prilikom vijenac na posmen-ploču žrtvama fašističkog terora u čakovečkom Starom gradu, a na terenima Centra Balogovec učesnici susreta ogledali su se u streljaštvu, šahu, potezanju užeta i pikadu, te kuglanju. (LJ.Ž.)

31. srpnja 1987.: Svečanost na mjestu nekadašnje ilegalne štamparije

U Banfiju, mjestu nadomak Štrigove, gdje je početkom rata, propagirajući narodnooslobodilački pokreti njegove ciljeve, ilegalno radila štamparija i gdje su se sastajali i organizirali odalazk u parizane rodoljubi toga kraja, održana je u nedjelju, 28. srpnja proslava vezana za obilježavanje Dana ustanka u Hrvatskoj. Svečanosti su, pored preživjelik učesnika NOR-a, mještana Štrigove i njihovih gostiju iz SR Slovenije, prisustovali i Franjo Bratić, predsjednik OK SSRNH Čakovec, te Franjo Repinc, predsjednik OO SUBNOR-a Čakovec. (d.marcinjaš.)

30. srpnja 1993.: Jubilej vatrogasaca u Vulariji

U nedjelju, 1. Kolovoza, u Vulariji će se održati svečanost u povodu jubileja Dobraovoljnog vatrogasnog društva iz ovog mjesta. Cjelodnevni program, počet će u 10,30 sati, svečanom misom u mjesnoj crkvi, nakon čega će se uslijediti svečana sjednica. Za poslijepodnevne sate predviđen je mimohot, te smotra vatrogasnih jedinica. Na svečanosti će biti podijeljena priznanja i odlikovanja, nakon čega će pokazne vježbe izvesti mladež DVD-a Vularija, te Profesionalna vatrogasna jedinica iz Čakovca. (ž.d.)

30. srpnja 1997.: Spektakl za pamćenje

U sklopu Ljetnih noći u nedjelju je u organizaciji OSS-a Prelog održana 4. Priločka smotra folklora, kao kulminacija ovoljetnih preloških kulturnih zbivanja. Pravi praznik za oči i uši u mimohodu glavnom gradskom ulicom priredili su svojim nošnjama, glazbom i pjevanjem članovi HKUD-ova iz Mačkovca, Tene iz Đakova, Orljavice iz Pleternice, Ivana Mustača Kantora iz Svete Marije, zajedno s članovima OSS-a iz Posavskih Bregi te domaćina OSS-om Prelog i ograngom Sloge Osnovne škole Prelog. Na smotri se okupilo blizu 3000 posjetitelja.