Tragovima prošlosti 28.12.2017. 22:59. Zadnja izmjena: 28.12.2017. 23:02.

Retrovizor

Kontrola nastupa estradnih zvijezda 1976. g, tradicionalni susret s novinarima 1984.g...

22. prosinca 1976.: Nastupi estradnih umjetnika – kontrolirano

Članovi Predsjedništva Općinske konferencije Saveza socijalističke omladine na sjednici održanoj krajem prošlog mjeseca raspravljali su o sve češćim pojavama kršenja Zakona prilikom organiziranja javnih nastupa estradnih umjetnika. Da bi se ubuduće spriječile negativnosti koje se kod toga javljaju, Predsjedništvo je donijelo Odluku, koja je u pismenoj formi dostavljena svim osnovnim omladinskim organizacijama na našem području. Ako organizacija priređuje javni nastup estradnog umjetnika o tome je dužna prije održavanja priredbe obavijestiti Općinsku upravu prihoda. Za one koji ne prijave održavanje javne priredbe predviđena je kazna od 500 do 10.000 dinara.

21. prosinca 1984.: Tradicionalni susret s novinarima

U povodu Dana JNA, u srijedu je u čakovečkom Domu JNA održan tradicionalni susret predstavnika varaždinskog i čakovečkog garnizona, s novinarima dviju općina. Tom su prilikom predstavnici garnizona sa zadovoljstvom istakli vidnu kvalitetu informiranja javnosti o životu i radu jedinica naše armije, a posebice o njenom integralnom dijelu, teritorijalnoj obrani, općenarodnoj obrani i društvenoj samozaštiti. Kvalitetan pomak ove je godine naročito zapažen u uređivačkoj koncepciji radio - stanica Čakovec i Varaždin te lokalnim listovima, Varaždinskim vijestima i Međimurju. (lj.ž.)

21. prosinca 1990.: Neprocjenjiva uloga dr. Žganca

U nedjelju je u Vratišincu u crkvi Uzvišenja Svetog Križa održana Sveta misa za pokojnog etnomuzikologa i akademika dr. Vinka Žganca, kojoj je prisustvovao i sin Željko Žganec. Program su organizirali zajedničkim snagama Josip Horvat, župnik u Vratišincu koji je služio misu i Centar za kulturu Čakovec. O životu i djelu jednog od najvećih sinova Međimurja i hrvatskog naroda govorio je dr. Zvonimir Bartolić koji je posebno istaknuo neprocjenjivu ulogu Vinga Žganca na području entomuzikologije ali i neprocjenjivu ulogu za dokazivanje identiteta naroda ovoga kraja kao dijelu hrvatskog naroda. (J. Šimunko, snimio: D. Lesar)

21. prosinca 1994.: Povratak starim običajima

Pred vratima je jedan od najvećih kršćanskih blagdana – Božić. Bez obzira na sva previranja i različite povijesne mijene, dan Isusova rođenja je oduvijek, nekad manje, a nekad više javno, proslavljan i u našim domovima ponajviše kao praznik obitelji. Ovih je dana u obiteljskoj kući Antuna Sokača iz Dekanovca naročito svečano. Vlasnik je nakon višemjesečne izrade u sobi postavio štalicu s jaslicama, prigodno oslikao zidove, te uz stare međimurske običaje zajedno sa suprugom Slavicom javnosti predstavio kako se nekada dočekivao Božić. (DM, Snimio D. Lesar)

22. prosinca 1999.: Štrigovske trojke

ŠTRIGOVA- Obitelj Rep iz Štrigove već se dugi niz godina bavi proizvodnjom mlijeka i uzgojem krava. U subotu ih je dočekalo veliko iznenađenje; njihova simentalka na svijet je donijela čak tri teleta. - Davno smo imali dvojke. Ali ovome se nisam nadao!- rekao nam je Stjepan Rep dok je iz štale izvodio još sanjive teliće; dva mužjaka i jednu ženku. (žd)