Tragovima prošlosti 10.08.2017. 08:06. Zadnja izmjena: 10.08.2017. 08:23.

Retrovizor

Nova hala Feromonta 1979. godine i tradicionalne seoske igre u Lopatincu 1996. godine

7. kolovoza 1974.: Otvoren Ugostiteljsko-turistički i rekreacioni centar u Vukanovcu

Dvije značajne pobjede u subotu su zabilježili zaposleni u Poljoprivrednom zadružnom kombinatu Čakovec. Najprije je na svečan način otvorena flaširnica vina u Štrigovi, a zatim Ugostiteljsko turistički i rekreacioni centar u Vukanovcu, koji po svom uređenju, iako tek po okončanoj prvoj etapi gradnje, spada među najljepše u Hrvatskoj. Objekat u Vukanovcu ima pet terasa sa oko 500 sjedišta, restoran, mini-bar, četiri sobe i dvoranu za sastanke, suvremeno opremljenu kuhinju, te olimpijsku lovačku streljanu. (I.V.)

8. kolovoza 1979.: Proizvodi se u novoj hali Feromonta

Proizvodna hala III Feromonta Donji Kraljevec, u kojoj se kasnilo s početkom proizvodnje zbog nedostatka u izvedenim radovima (kran), proradila je 23. srpnja. U ovom proizvodnom objektu zaposleno je stotinjak radnika, od čega sedamdesetak novoprimljenih. Hala je duga 102 metara, a široka 18 i uz nju je izgrađeno i 1350 kvadratnih metara zatvorenog pratećeg radnog prostora. Inače, već su u toku pripreme, izrada projekata za proizvodnu halu IV, čija bi izgradnja trebala započeti još tokom ove godine.

9. kolovoza 1985.: Asfaltiran nasip odvodnog kanala HE Čakovec

Asfalteri OOUR-a Niskogradnja, Građevnog kombinata Međimurje, ovih su dana završili radove na asfaltiranju dijela nasipa odvodnog kanala HE Čakovec na potezu od Orehovice do Otoka. Asfaltiranju dijela nasipa odvodnog kanala prišlo se zbog lakšeg i nesmetanog prijevoza materijala potrebnog za gradnju hidrocentrale Dubrava. Cesta koja je izgrađena na nasipu široka je šest metara i kasnije će biti produžena, odnosno povezana sa cestom koja će se graditi na nasipu akumulacijskog jezera HE Dubrava. Ostalo je još da se uz cestu izgradi drenažni jarak, koji će poslužiti odvodnji te sigurnosti nasip. (M.Š.)

7. kolovoza 1992.: KARTING KLUB: Čakovec domaćin Kupa Hrvatske

U Čakovcu od nedavna djeluje Karting klub Čakovec- to je rezultat određene „emancipacije“ grupe ljubitelja ovog sporta u Čakovcu. Nekolicina naših juniora je, naime, nastupala za koprivnički klub, ali je osjećaj narasle snage naveo njihove roditelje i tutore na to da osnuju vlastiti klub. Prva dva natjecanja za ovogodišnje prvenstvo Hrvatske su i pokazala kolika je vrijednost čakovečkih motoriziranih dječaraca: Miro Birt i Marko Pavić s jednakim brojem bodova vode u državnom prvenstvu. Osim njih u Klubu treniraju Matija Štelcer, Dino Mađarić, Mario Blažon i Branko Bel. U nedjelju, 16. kolovoza Karting klub Čakovec bit će domaćin natjecanja Kup Hrvatske. (k)

14. kolovoza 1996.: U Lopatincu održane tradicionalne seoske igre

Ovogodišnje Seoske igre koje Lopatinčani tradicionalno organiziraju bile su u mnogome drugačije. Naime, ovo je bila prilika da se selekcionira ekipa za državni susret, odnosno za 3.hrvatski festival sportske rekreacije na selu koji će se održati 27. srpnja iduće godine u Lopatincu. Tako su nedjeljne igre bile zapravo svojevrsna uvertira spektaklu koji se priprema. Za natjecanja u različitim disciplinama prijavilo se oko 50-tak natjecatelja iz gotovo svih mjesta Općine Sveti Juraj na Bregu, a natjecatelji su se ogledali u hodanju na štulama, nošenju košare na glavi, potezanju mosora i drugim disciplinama. (žd, fotografije D.Lesar)